Libertatea: Az Olt megyei rendõrök együttmûködtek az alvilággal Alexandra keresése közben

Libertatea: Az Olt megyei rendõrök együttmûködtek az alvilággal Alexandra keresése közben

Újabb, már-már hihetetlennek tűnő részletek derültek ki a caracali tragédia körüli nyomozással kapcsolatban, amelyek az Olt megyei rendőrség egyre nagyobbra dagadó bénázássorozata mellett új megvilágításba helyezik a történteket.

A Libertatea által pénteken közölt információk szerint miután Alexandra Măceșanu bejelentette a 112-nek, hogy elrabolták, az Olt megyei Rendőrfelügyelőség helyettes vezetője, a már leváltott Nicolae Alexe rendőrfőbiztos felvette a kapcsolatot a legnagyobb caracali bűnszervezet vezetőjével és információkat kért tőle a lány hollétéről. A klán vezetője erre a rivális bandához tartozók címeit küldte el neki. Ugyanakkor ez a rivális banda is információkat kapott a caracali rendőrség vezetőitől.

Caracalban a Rădoi és az Oacă klánok felosztották maguk között a várost, a megyét, a bírákat és a rendőrséget, állítja a lap. Alexandra pedig a két tábor közötti, az állami szerveket is felhasználó csatározás áldozata lett – írja a Libertatea. Az G4Media.ro pedig ugyancsak az Olt megye alvilágáról és annak kapcsolatairól közölt összefoglaló anyagot.

A Libertatea információ szerint mindkét csoportosulásnak tudomása volt arról, hogy miről beszél a rendőrség Alexandra utáni nyomozás alatt WhatsAppon és a nyomozás kapcsán minden részlethez hozzáférésük volt. Ennek magyarázataként mindkét banda feje elismerte, hogy vannak “kémjeik és információik” a másik táborból. A Libertatea közölte azokat, az újságírók által mindkét klántól beszerzett beszélgetéseknek a képernyőfotóit, amelyeket a lány eltűnésének napján folytattak.

Július 25-én, 17 óra körül, hat órával Alexandra segélykérő hívása után, Nicolae Alexe, az Olt megyei Rendőrfelügyelőség ügyvivő vezetője felhívta Remus Rădoit, más néven Codițat, az Olt megyét uraló egyik klán fejét. Rădoi nem vette fel azonnal a telefont, de amikor később visszahívta a rendőrtisztet, akkor az a bandavezérnek telefonszámokat és a gyanúsított autójára vonatkozó információkat adott meg. Radoi a beszélgetés során elmondta a rendőrnek, hogy hol mozgósítsa az egységeit: Redea községben, amelynek semmi köze nem volt az Alexandra által bejelentett caracali Bolt negyedhez. A rendőrfőbiztos egy másik üzenetben leokézta a bandavezér által adott információkat.

Az üzenetváltást két sikertelen házkutatás követte, ám Rădoi állítása szerint a harmadik sikertelen rajtaütéshez már nem volt köze.

A rivális klán vezetője, Nicușor Oacă azt nyilatkozta a Libertateának, hogy “nem vagyok angyal, kivizsgálás folyik ellenem uzsora ügyben, de az biztos, hogy Alexe rendőrfőnök és Rădoi nem hitték el, hogy a lányt egy olyan elszigetelt alak rabolta el, mint Gheorghe Dincă, hanem meg voltak győződve arról, hogy ez egy hálózat, az én hálózatom műve, annak ellenére, hogy soha nem vettünk részt kerítésben.” A riválisa, Remus Rădoi a lapnak azt nyilatkozta, hogy “Oacă ellen kivizsgálás folyik kerítés miatt.”

Egyébként Rădoi azt is elmondta, miért küldött a rendőrségnek nyomokat Oacă szövetségeseiről az Alexandra utáni nyomozás napján. A bandavezér szerint a 2018/P/D/34-es, az Olt megyei Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) által nyitott dossziéban bizonyítékok találhatóak arra nézve, hogy Oaca klánja Németországba vitt lányokat, ahol prostitúcióra kényszerítették őket, miután elvették tőlük a személyi igazolványaikat.

Nicușor Oacă feltette az újságíróknak a kérdést miszerint, ha házkutatást tartottak három címen, akkor miért álltak meg a negyediknél. “Ha házkutatásokat tartottál három címen – és nagyon jól tetted, hogy a barátaimnál is -, miért álltál meg a negyediknél, és vártál a kapu előtt reggelig? Meg fogom adni a választ: azért mert annyira biztosak voltak abban, hogy mi futtatjuk a lányt, hogy vártak a rajtaütéssel. Csakhogy a lány egy őrültnél volt!”

A Libertatea által rögzített beszélgetés során Rădoi határozottan bizonygatta, hogy az Oacă-klánt Mirea és Humă, a caracali rendőrség vezetői védik. Egy másik személy pedig, akiről Oacă emberei úgy beszélnek, mint egy “szorgos és egyenes” alak, az az a Popescu ügyész, akinek a döntése következtében várakoztak reggelig Dincă kapujában a hatóságok.

Arra kérdésre, hogy rendben találja-e azt, hogy az őrző-védő cégein keresztül egy “párhuzamos rendőrséget” tartson fenn, Rădoi azt felelte az újságíróknak, hogy “az emberek nem bíznak a rendőrségben és akkor hozzánk jönnek”.

Alexe rendőrfőbiztost az ügy kapcsán megkereste a lap, de az nem volt hajlandó válaszolni nekik.

Végül az elkövető autója vezettet nyomra

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) számára összeállított belügyminisztériumi jelentésből kiderül, hogy a gyanúsítottat végül nem Alexandra segélyhívásának bemérésével azonosították, amelyet sem a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), sem a rendőrség speciális műveleti csoportja (DOS) nem tudott kellő pontossággal elvégezni, hanem egy fénykép alapján, amely a három hónappal korábban eltűnt és gyanúsított által bevallottan meggyilkolt, Luiza Melencu dossziéjában szerepelt – adta hírül egy korábbi cikkében a Libertatea.

A jelentés szerint július 25-én a nyomozást vezető ügyészek átadtak egy fényképet a rendőröknek (több mint 12 órával Alexandra segélyhívása után), amelyen egy ezüstszürke Reanult Megane kombi szerepelt, jellegzetes felnikkel és sötétített ablakokkal. A képet jellemző módon WhatsAppon küldték szét a rendőröknek, majd összevetve a térfigyelő kamerák felvételeivel, másfél óra múlva megtalálták az autó tulajdonosát, Gheorghe Dincăt.

Július 28-án a DIICOT helyettes vezetője az újságírók kérdésre azt válaszolta, hogy az ügyészek nem tudtak a gyanúsított autójáról: „Nem, abban a pillanatban nem. Nem kapcsolhatjuk össze egy autó fényképét semmi mással” – mondta. Ennek ellenére ez mégis megtörtént 26-a hajnalán. (hírszerk./libertatea)

Nyitókép: Alexandra Măceșanu, Remus Rădoi és Nicușor Daniel Oacă. Fotó: Libertatea

CARACALI GYILKOSSÁGOK

» Emberi maradványokat találhattak a Caracal közelében eltűnt két lány után nyomozó hatóságok egy férfinél

Hírdetés

» Őrizetbe vették a caracali ügy gyanúsítottját

» Dăncilă arra kéri a pártokat, ne politizálják a caracali ügyet

» Caracali ügy: Gheorghe Dincă nevére előzetes letartóztatási parancsot állított ki a törvényszék

» Dăncilă népszavazás kiírását fontolgatja a súlyos bűncselekményekért kiszabható büntetések megszigorításáról

» Intézményközi munkacsoportot hoznak létre a krízishelyzetekre adott hatósági reakciók felgyorsítására

» Caracali ügy: Több ezren tüntettek a belügyminisztérium székháza előtt szombat este

» Menesztették tisztségéből az Olt megyei és a caracali rendőrparancsnokot

» Az ügyészség már minősített emberölés miatt folytat bűnvádi eljárást a caracali férfi ellen

» Ellenőrzéseket végez az Igazságszolgáltatási Felügyelet a caracali ügy kapcsán

» További gyilkosságok elkövetésével is gyanúsítják a caracali gyilkosságok gyanúsítottját

» Egy hétig sem bírta hivatalában az új belügyminiszter

» Cioloş szerint a caracali történések azt mutatják, hogy alapos államreformra van szükség

» Raed Arafat vezeti majd azt a parancsnokságot, amely a caracali ügy miatt jött létre

» Egy férfi azt írta SMS-ben az egyik caracali áldozat anyjának, hogy a lánya még él

» Börtönkórházba szállították kivizsgálásra a caracali gyilkosságok gyanúsítottját

» Parkot létesítenek a meggyilkolt Alexandra Măceşanu emlékére

» Egy cipruson élő nő azzal riasztotta a rendőrséget, hogy az egyik caracali áldozat még mindig életben van

» Czika Tihamér: Románia, a sokkok országa

» Fifor: senki nem számíthat bocsánatra, aki a caracali ügyben hibázott

» Nyilvánosságra kerültek azok a beszélgetések, amelyeket az Olt megyei meggyilkolt lány halála előtt a hatóságokkal folytatott

» Columbo felesége: Alexandra nem csak egy sorozatgyilkos áldozata

» A DIICOT-nak még mindig nincs bizonyítéka arról, hogy meggyilkolták volna a lányokat

» A DIICOT központi szerve vette át a caracali ügyben folyó nyomozást

» Egy sokkhatás érte a román társadalmat, ami mindig pozitív és negatív energiákat is felszabadít

» Sajtótájékoztató összehívását követelik civil szervezetek a caracali üggyel kapcsolatban

» Libertatea: Az Olt megyei rendőrök együttműködtek az alvilággal Alexandra keresése közben

további közviták »


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »