Liberalizmus ide vagy oda, Čaputovát kötik a politikai realitások, így a V4 is

Liberalizmus ide vagy oda, Čaputovát kötik a politikai realitások, így a V4 is

Zuzana Čaputová szlovák államfő budapesti látogatásáról a szlovák ellenzéki sajtó csak annyit tudott írni, hogy bírálta a V4-eket és Orbán Viktort, és hogy a liberális demokráciában látja a kisebbségi boldogulás zálogát.

Érdemes azonban fenntartásokkal fogadnunk a szlovákiai lapok közléseit a látogatással kapcsolatban. Čaputová ugyanis valóban tett megjegyzést a liberális demokráciára (Orbán Viktor illiberális demokráciájával szemben?), emlegette a jogállamiság fontosságát (ami miatt Brüsszel eljárást indított Magyarország ellen) és kétségbe vonta a V4 önérdekérvényesítő szerepét.

Ám az erről szóló kijelentései annyira általánosak voltak, hogy gyakorlatilag haza szóló üzenetekként is felfoghattuk őket. Nem véletlenül. Čaputová Áder János magyar államfő meghívására érkezett Budapestre, találkozhatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, és delegációja egyeztetett a két ország kapcsolatairól. A politikai mozgástér adott volt, szó sem lehetett bírálatokról, vagy a liberális és konzervatív értékek ütköztetéséről.

Ami a V4-ekre tett megjegyzéset illeti, ott az elnökasszony azt hangsúlyozta, hogy a visegrádi országoknak nem csak saját régiós érdekeit kellene képviselnie, hanem elő kellene mozdítania az uniós integráció elmélyítését. Ez még messze van a V4 aláásásától.

A valóság ugyanis az, hogy Čaputová külföldi körútjának harmadik állomása volt Budapest Prága és Brüsszel után. És ezt követően nem máshova látogatott el, mint a V4 negyedik, egyben legnagyobb országába, Lengyelországba. Lehet tehát burkoltan bírálni a V4-et, a politikai realitás az, hogy Magyarországnak köszönhetően a formáció megkerülhetetlen és fajsúlyos szövetséggé lépett elő. És ez nem annyira Szlovákián, mint inkább a cseheken és a lengyeleken múlott.

Hírdetés

A Denník N szerkesztői nyilván vért izzadtak, hogy az egyébként balliberális, nekik elvtárs elnökasszony budapesti látogatását úgy mutassák be, mint aki jól odamondott a magyar miniszterelnöknek, hiszen aki Denník N-t olvas, “tisztában” lehet vele, hogy az anyaországban diktatúra épül. Feltéve, hogy a diktatúra azt jelenti, hogy egy ország nem a szolgalelkűségre és más hatalmak kiszolgálására építi a jövőjét.

De hát mit várhatunk egy 26 éves nemzet tagjaitól, akik nagyhatalmi kegyeknek köszönhetik, hogy van országuk, amit évről évre a belpolitikai válság szélére sodornak.

A történelmi sérelmeken felülemelkedve, a két ország kapcsolata kiemelkedő, és ennek a kapcsolatnak a fontossága immáron olyan szintre lépett, hogy az politikai ideákon felül áll. Pontosan ezt jelzi nekünk Čaputová budapesti útja, amely maradhatott volna az elnök-elnök találkozó keretein belül is, ehelyett azonban volt egy  Orbán Viktor találkozó is.

A sorok között azért két dolgot még érdemes észrevenni. Az egyik, hogy Čaputová meghívásával a szlovák delegáció úgy látogathatott el Magyarországra, hogy közben a magyar fél ne avatkozzon be a küszöbön álló választási kampányba. Képzeljük el, ha Pellegrini, vagy Fico látogatott volna Budapestre, teljesen más belpolitikai vonzata lett volna a találkozóknak.

A másik, hogy akármilyen kormány áll majd fel a jövő márciusi választásokat követően, Budapest igyekezni fog közös hangot találni vele. Még ha balliberális is lesz. Különösen akkor, ha a felvidéki magyar vonatkozású pártok eleve hiteltelen összefogása végül meghozza keserű gyümölcsét, és nem lesz magyar képviselet a parlamentben.

Komjáthy Lóránt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »