Libanoni maronita püspök: Az emberek a békéért imádkoznak

Libanoni maronita püspök: Az emberek a békéért imádkoznak

Délen a feszültség nő az izraeli erők és a Hezbollah fegyveresei között, miközben a helyi egyház békéért imádkozik, és segítséget nyújt a területről elmenekült mintegy százezer menekültnek – számolt be a héten a libanoni helyzetről Munir Khairallah maronita püspök, a batrouni egyházmegye elöljárója a Vatican News olasz nyelvű adásának.

A libanoni Hezbollah és az izraeli erők közötti feszültség nem enyhül úgy, ahogy azt az emberek remélték. A helyi média által közölt legutóbbi erőszakos cselekmények között szerepelt egy izraeli dróntámadás is, amely egy jármű ellen irányult a dél-libanoni Shaqra városában. Az izraeli légierő emellett csapást mért a Hezbollah fegyverraktárára a szintén az ország déli részén fekvő Ayta ash Shab területén, valamint az általuk a „terrorista infrastruktúra helyszíneinek” titulált Hula és Ayta ash Shab térségében.

Az elmúlt napokban Izrael elleni dróntámadásokra is sor került. Július 22-én, vasárnap eltalálták Hanita és Ya’ara területét, több helyen tüzet okozva. Az izraeli hadsereg – válaszul az incidensre – támadási hullámot hajtott végre Libanon déli részén.

A Hamász harcosai által október 7-én Izrael ellen végrehajtott terrortámadás a Hezbollah harcosaival való összecsapások eszkalációjához is vezetett.

Az olaszországi székhelyű AVSI Alapítvány jelentése szerint körülbelül hatvan iskola csak távoktatásban működik. Az olasz civil társadalmi szervezet kiemelten foglalkozik az oktatással, azzal a céllal, hogy olyan rövid és hosszú távú hatásokat érjen el, amelyek pozitív változást generálhatnak, amelynek részeként mindenki az átfogó emberi fejlődés főszereplője lehet még válság- és vészhelyzetekben is.

Hírdetés

Munir Khairallah, a libanoni batrouni egyházmegye maronita püspöke a Vatikáni Rádiónak adott olasz nyelvű interjújában kifejtette, hogy „amíg nincs tűzszünet Gázában, az erőszak folytatódni fog Libanon déli részén is a Hezbollah és az izraeliek között.

Az ország déli részéről érkező, a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek helyzetéről szólva azt is hangsúlyozta a maronita főpásztor, hogy „általában családtagok és barátok látják vendégül őket, de az Egyház is kiveszi a részét a segítségnyújtásból azáltal, hogy menedéket kínál a rászorulóknak. Ezek az emberek hozzáadódnak a több mint másfél millió szíriai menekülthöz, akik még mindig Libanonban vannak”.

Khairallah püspök a libanoni egyház lelkipásztori erőfeszítéseiről is szólt az interjúban: „visszatérés tapasztalható az Egyházhoz és a hithez”, mondta. Múlt vasárnap, július 21-én volt Szent Charbel ünnepe, és „hívek ezrei jöttek el imádkozni a szent kegyhelyére, ami nagy reményre ad okot”. Az interjú végén kiemelte, hogy a fiatalok „növekvő elkötelezettségét” tapasztalják az Egyházban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »