LGBTQ-színészeket a közmédiába, transzgender nevelést az iskolába – Szlovákiában is nyomul a LIBE-bizottság

LGBTQ-színészeket a közmédiába, transzgender nevelést az iskolába – Szlovákiában is nyomul a LIBE-bizottság

Túlságosan hasonlóan alakul az ideológiai trend Szlovákiában, mint Magyarországon, hiányzik a transzneműekre vonatkozó szexuális nevelés az iskolákból, nincsenek transznemű szereplők a közmédia műsoraiban – ilyen és ehhez hasonló kifogásokat fogalmazott meg az Európai Parlament emberjogi bizottsága, a LIBE-bizottság, amely  decemberben delegációt küldött Szlovákiába a pozsonyi kettősgyilkosság kapcsán. Az incidens során egy melegbár előtt két LMBGTQ-közösséghez tartozó fiatal férfit lőtt le egy középiskolás elkövető. A jelentésre a Postoj konzervatív hírportál hívta fel a figyelmet.

A dolog érdekessége, hogy a háromtagú delegációban volt egy szlovák is, méghozzá az egykori SPOLU EP-képviselője, Vladimír Bilčík. Bilčík ma már elvileg a Dzurinda pártjához, a Kék koalícióhoz tartozik, tekintettel arra, hogy a SPOLU adta ennek a formációnak a jogi keretét. Dzurinda saját pártját jobboldali-konzervatív pártként mutatta be – bár nem lepődünk meg azon, hogy valójában más ideológiai vonalat fog követni a párt.

A Bilčik és két progresszív EP-beli társa által készített jelentés számos kifogást fogalmazott meg Szlovákiával szemben a transznemű személyek jogait illetően.

Már az is rendkívül beszédes, hogy kikkel beszéltek a transzneműek jogait illetően. A listán szerepel

A bizottság többek között amiatt méltatlankodott, hogy a szlovákiaiak “csak 31 százaléka ért egyet azzal, hogy az LGBTQ-személyeknek olyan jogokat kell biztosítani, mint bárki másnak”. Ráadásul ez az arány nem csak hogy a legrosszabb egész Európában, de folyamatosan csökken – az elmúlt hét évben 5 százalékot esett.

A jelentésben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy

Hírdetés

“bár a pozsonyi kettősgyilkosság után azonnal a lakosság nagy része támogatását és együttérzését fejezte ki az áldozatok iránt, e mögött mélyen gyökeredző elutasítás rejlik az LMBTQ+ személyek alapvető jogait, és ezt az elutasítást egyes parlamenti politikai pártok tartják olyan ideológiai trendekkel, amelyeket Magyarország lehet megfigyelni”.

A jelentés természetesen arra a következtetésre jutott, hogy a lakosság nincs kellően informálva az LGBTQ+ közösségről.

Pfundtner Editnél járva például azt emelték ki, hogy az LGBTQ+ személyek jogi státusának kérdését kellene a legnagyobb prioritást élvező politikai agendává tenni. Kritizálták a szlovák államot, amiért a szlovák jog nem ismeri el az egynemű párok együttélését (ennek a kifejezésnek az LMBTQ+ diverzitás után nem sok értelme maradt – a szerk.) és hogy nem Szlovákia nem adaptálja az Európai Bíróság ide vonatkozó döntéseit. 

Milanová kulturális miniszternek panaszolták el, hogy a folyamatosan “gyűlölet és intolerancia” éri az LMBTQ-közösséget, és kevés az olyan jogszabály ennek ellensúlyozására, például azzal, hogy a közmédiában és hazai gyártású műsorokban homoszexuálisok is helyet kapjanak. 

Horecký oktatásügyi minisztert pedig azért vették elő, mert “problémákat észleltek a homofóbia és erőszak gyakorlati megelőzését érintő irányelv megvalósításában”. Olyan kifejezések hangzottak el, mint az “értékalapú oktatás és tolerancia az iskolákban” A delegáció kifogásolta, hogy a minisztérium korlátozta az iskolai tantervek megváltoztatását a “szexuális éa gender nevelés” kapcsán. És persze azt is kritizálták, hogy az iksolai programokban túl nagy beleszólása van az egyházaknak. 

A jelentés egyértelműen felszólította az oktatási minisztert, hogy “ambiciózus lendülettel vállalja fel az olyan témák, mint a szexuális irányultság és gender identitás, behelyezését a rendes oktatási anyagba.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »