Lézerfegyvereket állított hadrendbe Oroszország

Az orosz hadsereg már hadrendbe állította a lézerfegyverek néhány típusát – jelentette ki Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes kedden Szarovban.

Boriszov az Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ – Összoroszországi Kísérleti Fizikai Tudományos és Kutatóintézet megalapításának 70. évfordulóján megrendezett ünnepségen beszélt erről.

Hírdetés

“Ez nem egzotikum, nem kísérleti és prototípusokról van szó – már hadrendbe állítottuk a lézerfegyverek néhány típusát” – hangoztatta a védelmi tárca helyettes vezetője, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Rámutatott, hogy az “új fizikai elveken alapuló fegyverek” mára realitássá váltak. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris központ és kutatóintézet jelentős mértékben meghatározza az orosz fegyveres erők átalakítását a 2025-i tartó állami fegyverkezési program keretében.

Boriszov méltatta a szarovi intézménynek az orosz nukleáris pajzs létrehozásában, a nukleáris egyensúly fenntartásában és ezáltal a harmadik világháború elkerülésében játszott szerepét. Hangoztatta, hogy a Roszatomhoz tartozó nukleáris központ és kutatóintézet az orosz védelmi-ipari komplexum egyik legjobb vállalata. Az első szovjet atom- és termonukleáris fegyvereket kifejlesztő létesítményt 1946. április 9-én alapították 11-es tervezőiroda fedőnéven.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »