Lezárult a Kolping Colours első éve – 25 ország fiataljai ismerték meg egymást Gödöllőn

Lezárult a Kolping Colours első éve – 25 ország fiataljai ismerték meg egymást Gödöllőn

Egyedülálló program valósult meg Gödöllőn a 2023/24-es tanévben a Gödöllői Kolping Család és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közös szervezésében.

A Kolping Colours elnevezésű rendezvénysorozat keretében összesen hét alkalommal került sor kulturális találkozásra a MATE külföldi hallgatói és a magyar fiatalok között a gödöllői egyetemen.

A program elérte a kitűzött célját: a magyar fiatalok közelebb kerültek a külföldi hallgatókhoz, megismerték kultúrájukat, országuk jellegzetességeit. Egyúttal a külföldi hallgatók megismerkedhettek a magyar hagyományokkal, ismereteket szerezhettek Magyarországról, Gödöllőről. Eközben megérezték a magyar fiatalok nyitottságát és vendégszeretetét a külföldiek iránt.

Az ingyenes angol nyelvű játékos alkalmakon a bemutatkozási és ismerkedési feladatok után a külföldi és magyar résztvevőkből álló vegyes csoportok az adott találkozó témáját (például sztereotípiák, ünnepek, nyaralási szokások) dolgozták fel. Ezzel közvetlenül tapasztalatot szerezhettek a részt vevő fiatalok arról, hogy más országok kultúrái, hagyományai mennyiben térnek el a sajátjuktól, kötetlen hangulatban ismerhették meg egymás személyes történetét is. A rendezvényeken több alkalommal a magyar édességek mellett az iraki tea is az asztalra került.

A MATE-n tanuló külföldiek közül a világ minden tájáról voltak résztvevők, összesen 25 országból: Algéria, Banglades, Kína, Ecuador, Etiópia, Gambia, Irak, Jordánia, Kazahsztán, Kenya, Koszovó, Laosz, Libanon, Madagaszkár, Maldív-szigetek, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, Oroszország, Dél-Afrika, Szíria, Törökország, Vietnam hallgatói vettek részt a programon.

A találkozások alkalmával a külföldi hallgatók nagyon örültek annak, hogy a magyar fiatalok érdeklődést és nyitottságot mutatnak irántuk, az országuk, a hagyományaik iránt.

Hírdetés

A Kolping Colours rendezvény alapján a MATE International Dinner elnevezésű nemzetközi vacsoraesten is részt vettek a magyar fiatalok, népszerűsítve a magyar ételeket, a magyar vendégszeretetet.

A programot szervező Gödöllői Kolping Család ezzel a rendezvényével is igyekezett megvalósítani a Kolping mozgalom célját, hogy a fiatalokat keresztény elvek mentén tettekre serkentse, hogy önmaguk fejlesztésére figyelmet fordítsanak, miközben közéleti kérdésekkel is foglalkoznak.

Az itt látható videó rövid betekintést nyújt a program hangulatába.

Szerző: Kaiserné Jósvai Ágnes, a Gödöllői Kolping Család elnöke

Forrás és fotó: Gödöllői Kolping Család

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »