Lezárták az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust

Lezárták az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust

Az Európai Bizottság hivatalosan is hatályon kívül helyezte a Bulgáriára és Romániára vonatkozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust, amelyet a két ország uniós csatlakozásakor, 2007-ben vezettek be, hogy megkönnyítsék a fellépést a korrupció elleni küzdelem és a szervezett bűnözés terén, valamint elősegítsék az igazságügyi reformokat – jelentette be pénteken a brüsszeli testület.

Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) akkor szűnik meg, amikor az adott országok kielégítően teljesítették vállalt kötelezettségeiket, és a bizottság szerint ez Románia és Bulgária esetében is megtörtént. A testület ezután már csak az EU-ban általánosan alkalmazott uniós jogállamisági mechanizmus szempontjai alapján fogja értékelni a két tagállamot.

Hírdetés

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke a mechanizmus lezárásával kapcsolatban gratulált Bulgáriának és Romániának a csatlakozás óta elért jelentős előrelépésükhöz. „A jogállamiság az egyik alapvető közös uniós értékünk, és mindkét tagállam fontos reformokat hajtott végre az elmúlt években. Ezeket az erőfeszítéseket most az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus megszüntetésével ismerjük el. A munka mostantól az éves jogállamisági ciklus keretében folytatódhat, mint minden tagország esetében” – jelentette ki az elnök.

Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos szintén üdvözölte az EB döntését. Méltatta a két ország elszántságát, és hangsúlyozta, hogy az EB-vel való szoros együttműködésük meghozta a gyümölcsét. „Fontos, hogy megőrizzék ezt a lendületet és folytassák erőfeszítéseiket az éves jogállamisági mechanizmus keretében” – hangsúlyozta.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »