Lezárják fél Budapestet az esti tüntetés miatt

Lezárják fél Budapestet az esti tüntetés miatt

„Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!” néven, közösen szervezett tüntetést az Oktatási Szabadságot és a Nem maradunk csendben! csoport vasárnapra. Az esemény Facebook-oldalán már 5,8 ezer ember jelezte, hogy részt vesz a demonstráción, 7,8 ezer ember pedig érdeklődését fejezte ki.

A tervek szerint 17 óra 30 perckor találkoznak a résztvevők a Műegyetem rakparton. A menet onnan a Vámház, a Múzeum és a Károly körúton keresztül a Bajcsy-Zsilinszky útra megy, ahonnan az Alkotmány utcán keresztül a Kossuth térre érkezik majd.

„Lex CEU, civilek elleni törvény, EU-ellenes kampány, a szabad média maradéka elleni háború, reklámadó, és folytathatnánk a sort. Az elmúlt másfél hónapban a kormány szisztematikus hadjáratot folytat a magyar szabadság megmaradt intézményei ellen. A jövőnk ellen” – olvasható az esemény Facebook-oldalán.

„Maradjon a CEU Budapesten, a civilek Magyarországon, Magyarország pedig az EU-ban!” – írják a szervezők, hozzátéve: „két választásunk van, elbújunk, otthon maradunk, elmenekülünk az országból, várjuk mi fog történni, vagy saját kezünkbe vesszük a sorsunk irányítását, felemeljük a fejünket és büszkén, közösen kiállunk Magyarország jövőjéért, a saját jövőnkért”.

Hírdetés

A szervezők kiemelték, hogy május 26-án jár le az Európai Bizottság által a magyar kormánynak adott válaszadási határidő. „Üzenjük meg Brüsszelnek és Budapestnek, hogy mi, bal- és jobboldaliak, liberálisok és konzervatívok, együtt állunk ki a magyar szabadságért!” – fogalmaznak.

A tájékoztatás szerint a tüntetésen felszólal majd

Lukácsi Katalin, a KDNP-ből kilépett képviselő;Vágó Gábor, az LMP volt országgyűlési képviselője;a Civilizáció civil csoport képviseletében Deák Éva;a Romaversitas Alapítványtól Dinók Henriett;László Luca, a CEU diákja;és Lengyel Máte, a CEU és a Cambridge-i Egyetem tanára.

A demonstráció miatt hét budapesti kerületben is forgalomkorlátozásokra kell számítani. A rendőrség tájékoztatása szerint reggel hat órától éjfélig lezárják a Műegyetem rakpartot a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca között.

Este háromnegyed hattól hétig szakaszosan és időszakosan zárják le a Szent Gellért tér–Szabadság híd–Vámház körút–Múzeum körút–Károly körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca–Kossuth Lajos tér útvonalat.

Reggel hat órától tilos lesz megállni egyebek mellett a Műegyetem rakparton a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca között, a Lendvay utcában a Dózsa György úttól a Munkácsy Mihály utcáig, a Bajza utcában az Andrássy út és a Szondi utca között, az Andrássy út páros oldali szervizútján a Bajza utcától a Munkácsy Mihály utcáig, a pesti alsó rakparton a Markó utcai lehajtó és a Margit híd között, valamint a Széchenyi rakparton a Garibaldi utcától a Steindl Imre utcáig.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »