Lezárják a turisták elől a Feröer-szigeteket

Lezárják a turisták elől a Feröer-szigeteket

Viszont kinyitják az önkéntesek előtt – írja a visitferoeislands.com. Sőt, még a szállás és az étkezés is ingyenes lesz számukra, csupán egy repülőjegyet kell szerezni és irány a Dániához tartozó szigetvilág. A cél a turisták által újabban igen kedvelt terület fenntarthatóságának biztosítása, azaz hogy Feröer továbbra is igazi zöld sziget maradjon.

Április 26-án és 27-én minden turistalátványosság is zárva lesz, viszont tárt karokkal várják az önkénteseket. A Feröer-szigetek egyike a világ leginkább érintetlen és szennyeződésmentes helyeinek a Földön. De az oda látogató „karbantartóknak” így is lesz dolga. A részletesen kidolgozott projekt magában foglalja például a sétautak és túraútvonalak rendben tartását, valamint azt, hogy segítsenek megőrizni a helyi Madártani és Természetvédelmi Egyesület által óvott flóra és fauna nyugalmát.

A helyi önkormányzat még ünnepi estet is szervez az oda utazóknak, akik szívükön viselik a zordon sziget sorsát.

Hírdetés

A felhívásra február 20-ától lehetett jelentkezni, de pár nap alatt akkora lett az érdeklődés, hogy mára lezárták a regisztrációt. A világ minden tájáról érkeztek volna önkéntesek, de a csapat csak 100 tagú lehet, ennyiben maximálták az oda utazók létszámát azon a hétvégén. A szervezők mindenkinek megköszönték, hogy cselekedtek volna a sziget érintetlenségének megőrzéséért.

Akik nem kerülhettek fel a listára most, azoknak hátha nagyobb szerencséjük lesz jövőre –  ezzel biztatják a helyiek az érdeklődőket – mivel jövőre is megszervezik ugyanezt a kampányt. Ennek célja nemcsak a sziget karbantartása, hanem hogy világszerte felhívják a figyelmet a fenntartható turizmusra. Ez világszerte cél kellene, hogy legyen – főképpen azokban az országokban, amelyek olykor-olykor az overtourismmal küzdenek.

Az Atlanti-óceán északi részén fekvő Feröer-szigetek Dániához tartozik, de 1948 óta széles körű autonómiával bír. A szigetcsoport 1126 kilométerre van Dániától, de Skócia északi partjaihoz jóval közelebb fekszik, nagyjából félúton Norvégia és Izland között.

A 18 vulkanikus szigetből álló, 872 négyzetkilométeres területen 50 ezer az állandó lakos száma, a turistáké viszont ennek sokszorosa. Bár közel fekszik viszonylag az Északi-sarkhoz, a klíma elviselhető:  télen az átlagos hőmérséklet 3 fok, nyáron 11 fok.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »