Levél Szabó László washingtoni magyar nagykövetnek

Levél  Szabó László washingtoni magyar nagykövetnek

Tárgy: Ne törekedjünk szolgasági rekordra

Tisztelt Nagykövet Úr!

A múlt szerdán délután hallgatták meg az amerikai szenátus külügyi bizottsága előtt a 79 éves David B. Cornsteint, Donald Trump amerikai elnök jelöltjét a budapesti amerikai rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti posztra.

E bizottság honlapján elérhetővé tette az üzletember aznapi keltezésű nyilatkozatát, amelyben bemutatkozik és ismerteti azt is, milyen két fő célkitűzéssel érkezne Magyarországra.

E szerint az első az lesz, hogy a magyar kormányt rávegye az amerikai érdekek követésére, a második pedig, hogy „büszke amerikai zsidóként” megállítsa a Magyarországon és a térségben növekvő antiszemitizmust.

Ön sem erre, sem Cornsteinnek a meghallgatáson tett hasonló, de Magyarországot más téren is súlyosan rágalmazó  kijelentéseire nem reagált.

Képzelje el, milyen következményekkel járna német részéről, ha például a Berlinbe készülődő francia nagykövetjelöltje jelentené ki, hogy egyrészt a német kormányt rá akarja venni a francia érdekek képviseletére, másrészt pedig harcba kíván szállni a Németországban már nyílttá és Merkel kancellár szerint is igen veszélyessé váló antiszemitizmus ellen. Holott ezen utóbbi kijelentése tényszerű lenne.

Az Ön hallgatása érthetetlen. Magyarországnak – hogy „diplomatikusan” fejezzem ki magam – nem érdeke egy újabb Nancy Goodman Brinker-féle nagykövet, aki, mint nyilván emlékezik rá, megérkezése után nem sokkal jelentette ki Budapesten az MTA-ban, hogy a térségben nálunk tapasztalható vezető politikusaink részéről a legsúlyosabb antiszemitizmus, ami ellen harcolni fog.

Hallgatása főként akkor nem érthető, amikor Önnek oly sok adu van a kezében, hogy ezt a hangnemet és állásfoglalást élesen és hatékonyan utasítsa vissza.

Nyilván eléggé meggyőző erejű már az is, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem hívta volna meg Orbán Viktor miniszterelnököt Izraelbe, ha Cornstein vádja igaz lenne.

Azt is meg kell említeni, hogy a Tett és Védelem Alapítvány  éppen május 9-én, szerdán hozta nyilvánosságra annak a legújabb felmérésnek az eredményét, amely szerint Magyarországon nem nőtt az antiszemitizmus.

De Önnek „saját jogán” is kitűnő kapcsolatai vannak, hogy e téren fellépjen. Mint ahogyan a Zsido.com hírportálnak tavaly december 20-án, „Fel tudunk nézni Izraelre” címet kapott hosszú interjújában büszkén említi e kiváló kapcsolatait az amerikai zsidó szervezetekkel.

Hírdetés

Idézek is az interjú erre vonatkozó részéből:

„– Amerikában lévő zsidó szervezetekkel miképp alakulnak kapcsolataik?

– Nagyon jó kapcsolataink vannak, amelyeket igyekszünk aktívan menedzselni… például a New York-i közösségek egyik prominens vezetője, Arthur Schneier rabbi Budapesten töltötte gyerekkorának jelentős részét. Kumin Ferenc főkonzulon keresztül vele különösen fontosnak tartjuk az együttműködést. Én magam a jövő héten találkozom egy befolyásos szervezet, az American Jewish Committee nemzetközi igazgatójával, Andrew Baker rabbival. Úgy érzem, hogy az itteni zsidó szervezetek is elismerik Magyarország hosszú, történelmi önreflexiós útját, amely során eljutott az antiszemitizmussal szembeni „zéró tolerancia” alapelvéhez. Példaértékűnek tartjuk, hogy zsidó reneszánszról beszélhetünk Budapesten, hogy bárki bármikor békességben, fenyegetettség nélkül élheti meg személyes vallási identitását. A rengeteg tematikus fesztivál sikere közös siker, és jó ma Európában olyan zsidó eseményekről beszélni, ahol a biztonsághoz nem kellenek fegyveres őrök sem.”

Az interjúban büszkén említi azt is, hogy nagyköveti munkája előtt az izraeli TEVA magyarországi vezérigazgatója volt.

Ez a biztos háttér még inkább kötelességévé tenné, hogy kifejezze elemi felháborodását Cornstein nagykövetjelölt durva és valótlan vádjai miatt.

De sajnos Ön eddig is tétlenséget mutatott, amikor a magyar valóságot kellett volna szembeállítani vendéglátó országa sajtójának hazugságaival. Ön egyetlen esetben sem ragadott tollat és utasította vissza a magyar kormányra és a magyar népre szórt legvadabb rágalmakat, amelyek vezető amerikai lapokban és folyóiratokban megjelentek.

Ha most hallgatását az Önt kiküldő külügyminisztérium előtt azzal próbálná indokolni, illetve mentegetni, hogy ellenkező esetben netán veszélyeztetheti Donald Trump elnök és Orbán Viktor jövőbeli találkozóját, akkor, kérem, fejezze be a Bem rakpart áltatását.

Ilyen találkozóra garantáltan nem kerül sor.

Amit Ön is pontosan tud. Főleg azután, hogy az amerikai elnök meglehetős gyors egymásutánban Aaron Wess Mitchellt nevezte ki az európai és eurázsiai ügyekért felelős külpolitikai államtitkárnak, Mike Pompeót külügyminiszterének, John Boltont nemzetbiztonsági tanácsadójának. Akik semmivel nem kevésbé a neokonzervatív ügyek szolgálói, mint Nikki Haley amerikai nagykövet. Vagyis a kör teljesen bezárult.

Azaz Trump elnök olyan mértékben vette körbe magát e háborús héjákkal, ami még George W. Bush kormányzati idejét is felülmúlja.

Nyilván tudja: e neokonzervatívok nagyon nem szeretik a magyarokat. Főként a jobboldali magyarokat.

Számukra Porosenko ukrán elnök gyárából kikerült egyetlen tábla csokoládénak nagyobb súlya van,  mint a kárpátaljai magyarok kisebbségi jogai.

Azt pedig talán említenem sem kell, hogy e neokonzervatívok Orbán Viktor miniszterelnöknek Putyin orosz elnökkel fenntartott normális és természetes kapcsolatait pontosan úgy szemlélik, mint Budapesten az őket visszhangzó Political Capital.

Azaz: Trump-Orbán találkozó nem lesz és Ön minél jobban próbál mindenfajta amerikai megaláztatásunkhoz mosolyogni, legyen az a Soros-egyetem vagy a Soros-féle NGO-k, csak őket segíti.

Márpedig Önt nem ezért küldték ki állomáshelyére.


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »