Levél itthonról haza

Hallod-e, honfitárs, én veled nem vitatkozom, a bicska sem nyílik ki a zsebemben. A te bajod, hogy hallgatsz-e a vadakat beszélőkre, hagyod-e, hogy hergeljenek, s osztán úgy belélovallod magad, hogy még az Erdélyt s a székelyt is j-vel írod. Na, s még egyet mondok: ha minket megtagadsz, magadat es megtagadod, mert mi úgy tanultuk, s úgy tudjuk, s ehhez tartjuk magunkat, hogy egy az ország, egy a haza, egy a nemzet, s nem méltó magyarnak vallani magát, aki ezt elvitatja, megtagadja.

Én nem tudom, komám, jó-e ez, de ha erőst jót tesz a lelkednek, felőlem eresszed.

Nem haragszom reád, megbocsájtottam azt is, amikor bedőltél a süket dumának, hogy ha mi itt, a határon túliak, ha magyar állampolgárok leszünk, sebtében hagyunk csapot s papot, s bévonulunk hezzátok buszon, vonaton, fehér lovon, síppal, dobbal s nádi hegedűvel, s osztán mind feléljük a nyugdíjadot.

Jó vicc, nem es mondom, mert nem vagy te még nyugdíjas, nem es értem, mit kellett idétlenkedj, s mit kell neked úgy félteni azt, ami nincs, de hát ez már legyen a te bajod.

Én azt tudom mondani csak, mi jól megvagyunk itt, bajunk is, dolgunk is van elég, s megölne a szégyen, ha felverné a gaz a portánkat, apáink sírját, s itt hagynánk a templomot s az iskolát.

Nem akarom itt a múltat hánytorgatni, de úgy tudd meg, még ma is fáj nekünk, hogy megtagadtál, de lelked rajta, s Isten segítsen, mint tököt a lejtőn, ha nem hiszel a szemednek, de hiszel a lopott fényképeknek, s ma esmenn jajveszékelsz. Megmondom az egy őszintét, én tényleg nem értelek, kicsi komám, pedig értek én a magyar szóból, még akkor es, ha te vágódeszkán klopfolod, s én lapítón potyolom a flekkennek valót, s ami neked hasábburgonya, nekem szalmapityóka.

Azt látom, hogy mostanában erőst fel vagy idegesedve, s feszt azzal bajmolódsz, hogy izengess otthonról haza: ne szavazzak, mert semmi közöm, s nem fizetem az adót. Hát ide figyelj, kedves komám! Jusson eszedbe, hogy megfizettünk mi eléggé Trianonért, száz éve fizetjük annak adóját.

Hírdetés

Nyugodjál meg, feleslegesen ne gyötrődj, mert árt az egészségednek, s ha tényleg olyan sz@r állapotban vannak a kórházak, mint ahogy azt híreszteled, jobb lesz neked, ha elkerülöd, hogy ott kúráljanak.

Szóval, inkább szedd össze magad, s gyere hozzánk, meglássad, hogy szép itt nálunk, Erdélybe. Emmá ecce így igaz, s tudjad, hogy az idegek nyugtatására van elég bévált gyógymód: friss levegő, finom borvíz, füstölt szalonna, kolbász, pityókás házi kenyér, az es bizonyított, hogy pár kupica oroszhegyi pálinka kiöli a mérget a szervezetből.

Erőst el fogsz csodálkozni, hogy nem vagyunk se terroristák, se zombik, gerincünk is van. Nem járunk mi talpig székely gúnyába öltözve, s nem a széklábat faragjuk feszt a székely himnuszt énekelve, sült galambra várva.

Hallod-e, édes komám, ha jót akarsz magadnak, s az agyadat még nem mosták ki, sokat ne politizálj, ne bőcselkedjél, s ne is oktass minket, mert mi itten makacs székelyek vagyunk, s eddig es úgy vót, s most sem lesz másként: ha eccer is rajtunk múlik, azt csinálunk, ami nekünk jólesik.

Ha választani adatott jogunk, hát választunk, s ezér ne mocskolj minket, hanem szavazzál te es a neked jobbikra, s mi es arra, ki nekünk jobb. S ezzel el van boronálva.

Na, s még egyet mondok: ha minket megtagadsz, magadat es megtagadod, mert mi úgy tanultuk, s úgy tudjuk, s ehhez tartjuk magunkat, hogy egy az ország, egy a haza, egy a nemzet, s nem méltó magyarnak vallani magát, aki ezt elvitatja, megtagadja.

Tiszta beszéd, ugye? Azt mondom, csúfot magadból ne űzz, s ha még izennél valamit, arra válaszolj, hallám, amit itt leírtam, megértetted-e?

Lázár Emese – facebook.com


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »