Leváltották pártelnöki posztjáról a lengyel jobboldal nagy öregjét

Váratlanul leváltották pártelnöki tisztségéről az élesen EU-ellenes, radikális Új Jobboldali Kongresszus (KNP) nevű parlamenti párt elnökét, Janusz Korwin-Mikkét, a lengyel jobboldal „nagy öregjét”. Állítólag a leváltás oka, hogy kiderült: a 72 éves pártelnöknek nemrégiben két – házasságon kívüli – gyereke született a szeretőjétől.

A döntést a párt alapítóit tömörítő testület, a „kis konvent” hétfői ülésén hozták. A KNP vezetését Korwin-Mikke egyik „tanítványa”, Michal Marusik vette át, aki az eddigi elnökhöz hasonlóan maga is európai parlamenti képviselő.
Az új pártelnök hangsúlyozta, hogy a KNP még az eddigieknél is jobban fogja támogatni Korwin-Mikke személyét, eszméit és politikai programját. Közölte, hogy Korwin-Mikke marad a párt jelöltje a tavasszal esedékes államfőválasztáson.

Korwin-Mikke a PAP hírügynökségnek nyilatkozva annyit mondott, hogy a párt bővítésére és erősítésére vonatkozó koncepciója nem nyerte el az alapító tagok többségének támogatását.

Kedd este a Rzeczpospolita napilap viszont azt közölte, a politikust az erkölcsi dolgai járatták le. A konzervatív pártvezetésben felháborodást váltott ki, hogy Korwin-Mikkének nemrégen két házasságon kívüli gyereke született. Ez az ősszel esedékes parlamenti választások előtt elriaszthatná a jobboldali választókat. Korwin-Mikkének egyébként korábban hat gyerekéről tudott a közvélemény: ebből öt született két házasságában. A politikus kedden közölte, hogy „mindegyikről gondoskodik”. Egyben kizárta, hogy a magánügyei kihatnának a választókra.

Hírdetés

Korwin-Mikke a KNP megalakulásától kezdve, 2011-től volt a párt elnöke. Az EU-t „rothadt struktúrának” minősítő párt a tavalyi EP-választásokon 4 mandátumra tett szert. Különösen a fiatalok körében volt támogatottsága. A novemberi helyhatósági választásokon azonban visszaesett, jóval 5 százalék alatti eredményt ért el.

Az utóbbi időben oroszbarát megnyilvánulásairól is ismert 72 éves matematikus, filozófus Korwin-Mikke 1989-ig ismert ellenzéki volt. A rendszerváltás után több parlamenten kívüli kis jobboldali formációt vezetett, és indult több elnökválasztáson – sikertelenül.

A politikai megfigyelők szerint Korwin-Mikkének most sincs esélye arra, hogy elnökké válasszák. A pártja azonban a parlamenti választásokon – megfelelő stratégia mellett – kihasználhatná a kormányzó Polgári Platform (PO) és a legnagyobb ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) alig változó erőviszonyából fakadó patthelyzetet.

Az új pártelnök, a 64 éves Michal Marusik a 80-as években a Szolidaritás tagja volt, monarchista nézeteket vall.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »