Leváltották a Hargita megyei prefektust a Parajdnál elütött medve miatt

Leváltották a Hargita megyei prefektust a Parajdnál elütött medve miatt

Menesztette tisztségéből Ion Marcel Vela belügyminiszter Hargita megye prefektusát, Jean-Adrian Andreit.

A tĂĄrcavezető a Parajd ĂŠs SzovĂĄta kĂśzĂśtt szombat este elgĂĄzolt ĂŠs vasĂĄrnap dĂŠlig az Ăşt szĂŠlĂŠn agonizĂĄlĂł medve helyzetĂŠnek nem megfelelő kezelĂŠse miatt indĂ­tvĂĄnyozta a prefektus levĂĄltĂĄsĂĄt – derĂźl ki a belĂźgyi kĂśzlemĂŠnyből.

Az előzmény, hogy felháborodásának adott hangot vasárnap Costel Alexe környezetvédelmi miniszter, amiért a helyi hatóságok egymásra hárították a felelősséget és nem léptek időben a Parajdon szombat este elgázolt és vasárnap délig az út szélén agonizáló medve ügyében.

A tárcavezető a Digi 24 televíziónak adott interjúban azt mondta, az illetékes helyi hatóságok mulasztottak az ügyben, a 2010/323-as kormányhatározat ugyanis lehetőséget biztosít számukra arra, hogy ilyen esetekben felmérjék az állat egészségi állapotát, és ennek függvényében eldöntsék, miként járnak el, nem lett volna szükség a minisztériumhoz fordulni.

Hírdetés

A miniszter azt mondja, bĂĄr a medvĂŠt szombat este gĂĄzolta el az autĂł, a szaktĂĄrcĂĄhoz csak vasĂĄrnap 11 Ăłrakor ĂŠrkezett meg az ĂĄllat kilĂśvĂŠsĂŠre vonatkozĂł igĂŠnylĂŠs, ĂŠs 12 Ăłrakor kiĂĄllĂ­tottĂĄk a kilĂśvĂŠsi engedĂŠlyt. „Ebben az esetben sajnos a helyi hatĂłsĂĄgok egymĂĄsra hĂĄrĂ­tottĂĄk a felelőssĂŠget, ĂŠs nem lĂŠptek kĂśzbe, hogy ne fajuljon idĂĄig a helyzet” – nyomatĂŠkosĂ­totta.

Costel Alexe elmondása szerint hétfőn 9 órára összehívta a minisztérium valamennyi illetékesét, és más tárcák képviselőivel is tárgyalni fognak a hét folyamán, hogy többé ne forduljon elő ilyen eset.

Korábban a Hargita megyei környezetvédelmi őrség főfelügyelője, Balla Izabella azt mondta, vasárnap 10 óra 30 perckor kapták meg a medve kilövésére vonatkozó igénylést a Nagyküküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesülettől, az általa vezetett intézmény és a környezetvédelmi ügynökség is kedvezően véleményezte azt, majd a környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta a nagyvad kilövését.

VasĂĄrnap reggel korlĂĄtoztĂĄk a forgalmat a Parajd ĂŠs SzovĂĄta kĂśzĂśtti 13A jelzĂŠsĹą orszĂĄgĂşton, ugyanis a szombat este elgĂĄzolt, sĂŠrĂźlt medve az ĂŠjszaka folyamĂĄn az Ăşttestre vonszolta magĂĄt.

Az ĂĄllatot egy szemĂŠlyautĂł ĂźtĂśtte el, amelyben hĂĄrman utaztak, kĂśztĂźk egy gyerek, aki pĂĄnikrohamot kapott. A jĂĄrmĹą utasai nem sĂŠrĂźltek meg a balesetben.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »