Lévai Katalin semmiből előtörő pártja szabdalja tovább a baloldalt

Lévai Katalin semmiből előtörő pártja szabdalja tovább a baloldalt

A Fidesz malmára hajthatja a vizet, hogy a Lévai Katalin korábbi MSZP-s esélyegyenlőségi miniszter által tavaly ősszel alapított nyugdíjaspárt, a Lendülettel Magyarországért is bejelentette: megvan a 106 egyéni jelöltjük, és indulnak a választáson. Lévai Katalin mellett másik két erős jelöltet mutatott be a jelenleg mérhetetlen Lendülettel, akik olyan fővárosi választókerületben indulnak, ahol 4 éve is nagyon szoros volt az eredmény a baloldali és a kormánypárti jelölt között. Így ha nem lépnek vissza, érdemben befolyásolhatják egy-egy mandátum sorsát.

Az ex-MSZP-s politikus Zuglóban fogja megméretni magát, ahol a szocialisták 2014 után újra Tóth Csabát indítják. Négy éve a baloldali összefogás jelöltje a XIV. kerületben közel 2 ezer szavazattal legyőzte a kormánypárti Papcsák Ferencet, és ez most is nyerhető választókerületnek számít az ellenzék számára.

– Ha kiderül, hogy nem a Lendülettel jelöltjei az esélyesebbek, akkor visszalépünk. De miért feltételezzük, hogy az eddig bejelentett baloldali jelöltek esélyesebbek lennének a Lendülettel politikusainál?

– vetette fel Lévai Katalin két hónappal a választás előtt. Valamiféle független mérést fognak tartani nagyjából egy hónap múlva, ezt a kutatást amolyan előválasztásnak tartanák. Abban is bíznak, hogy akár az ő javukra is visszaléphet a többi ellenzéki párt. Lévai azt is bejelentette, felfüggesztette tagságát a V18 csoportban. Még januárban alakult meg tizenegy egykori bal- és jobboldali kormánytagból a Válasszunk! 2018 csoport: egyik céljuk, hogy a Fidesznek egyetlen kihívója legyen a „demokratikus ellenzékből”, egy zászló alá gyűjtve a támogatókat. 

Hírdetés

Az MSZP-ből tavaly nyáron kizárt Móricz Eszter a XV. kerületben kéri a választópolgárok bizalmát az új párt embereként. Neki korábban azért kellett távoznia az MSZP-ből, mert a kerületben a Fidesszel együttműködve próbálta eltávolítani Hajdu László DK-s polgármestert, aki egyébként szintén indulni fog a választásokon a baloldal támogatásával. Négy évvel ezelőtt még Móricz volt a közös jelölt, és mindössze 277 vokssal kapott ki. – Mi senki ellen nem indulunk. Legyen elég az acsarkodásból, azzal nem lehet előrejutni – magyarázta Móricz Eszter, aki a kvótanépszavazáson is a Fidesz mellé állt.

A legszorosabb eredmény 2014-ben a XVIII. kerületben volt, ahol Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke mindössze 56 szavazattal kapott kevesebbet a fideszes jelöltnél. Itt is erős jelöltet mutatott be a Lendülettel Földényi György személyében, aki a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke.

A párt kampánynyitó tájékoztatóján egyébként elhangzott: bíznak benne, hogy a választások után lesz beleszólásuk a kormányzásba, de már azzal az eredménnyel is kiegyeznének, ha bejutnának a parlamentbe. Abban pedig teljesen biztosak, hogy az 1 százalékos küszöböt el fogják érni, így nem kell majd visszafizetniük az állami támogatást.

http://mno.hu/

– Elfogadhatatlan, hogy évi 3,8 százalékos gazdasági fejlődés mellett 4 millió állampolgár szegény legyen. Szociális rendszerváltásra van szükség – magyarázta Lévai Katalin.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »