Létrehoznak egy hatalmas magyar bankot?

Létrehoznak egy hatalmas magyar bankot?

Idén el kell adnia az államnak a három éve 200 milliárd forintért vásárolt Budapest Bankot. A 24.hu szerint egy hatalmas magyar bank létrehozásának folyamatát látjuk. A választások után jöhet a bejelentés.

A pénzintézetnél megjelent Rogán Antal bizalmasa, Puskás András, aki az újonnan létrehozott vezérigazgató-helyettesi posztot foglalta el. A lap egyik forrása szerint február elején már bejárt a bankba dolgozni Puskás, pedig sem a cégnyilvántartásban, sem a bank honlapján nem volt nyoma a formális pozíciónak. Puskás az állami Eximbanktól távozott, a hitelintézet közleménye szerint a hazai pénzügyi piac meghatározó kereskedelmi bankjához.

A 24.hu úgy tudja, hogy a Fidelitas gazdasági kabinetjének volt vezetője, Beck Zoltán is csatlakozik a Budapest Bankhoz. Január elsejétől pozícióba lépett az új vezérigazgató, a Magyar Fejlesztési Bank egyik volt vezérigazgató-helyettese, Lélfai Koppány. Korábban a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője volt Kispesten.

Bankóriás lesz?

Hírdetés

A magyar állam 2015-ben rengeteg pénzért vásárolta meg az amerikai General Electrictől a Budapest Bankot, azzal a vállalással, hogy három éven belül túlad rajta. A pontos határidő nem ismert, tehát akár év végéig is elhúzódhat a történet.

Két forgatókönyv képzelhető el. Kisebb az esélye annak, hogy egyszerűen csak eladják a bankot valakinek a piacon. Azt nehéz lenne magyarázni, ha a 200 milliárdos vételárnál kevesebbet kapnának érte. Ennyi pénzt viszont csak a legnagyobb szereplők tudnak kifizetni. Korábban pletykáltak arról, hogy a K&H Bank, és az Erste is érdeklődik.

Ha viszont külföldi kézbe kerülne, az ellentétes lenne Orbán Viktor deklarált céljával: 50 százalék felett tartani a szektorban a magyar kézben lévő bankok részarányát.

A K&H és az Erste mellett az MKB érdeklődéséről lehetett hallani, ami a kormányfői elképzeléseket is kielégítheti. Ezzel viszont van egy probléma: az Európai Unió felé tett vállalás nem engedné, hogy az MKB Bank, aminek rendbetételére nagyon sokat költött az állam, illetve a jegybank, alig hogy kikerült az állami tulajdonból, rögtön bekebelezzen egy versenytársat. Bár ez a kikötés nincs kőbe vésve, valószínűleg lehet alkudozni.

A másik forgatókönyv egy magyar óriásbank létrehozása lehet. A lap szerint az új vezérigazgató és Puskás, valamint a volt fidelitasos közgazdász azért érkezhettek a BB-hez, hogy az összegyúráson munkálkodjanak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »