Letölthető az életmentő magyar találmány

Letölthető az életmentő magyar találmány

A világon egyedülálló telefonos alkalmazást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem orvosai. A hiánypótló applikációt eddig 53 ezren töltötték le. Az egyszerű program nem kevesebbre hivatott, mint hogy a Magyarországon vezető haláloknak számító tüdőrákot megfékezze.

Tüdőrákban halnak meg a legtöbben Magyarországon a daganatos betegségek közül: százezer lakosra évente több mint száz eset jut. Az idei évre vetített jóslatok szerint hazánkban 2015-ben körülbelül 9500 új esettel kell számolni. A betegség a korai stádiumban szinte tünetmentes, a páciensek azonban legtöbbször akkor kerülnek orvoshoz, amikor teljes gyógyulás már nem várható. A frissen felfedezett tüdőrákos esetek 80 százaléka már nem operálható, addigra sok esetben áttét képződik más szerveken. 9500 betegből évente körülbelül 1500-on lehet teljes gyógyulás esélyével érdemben segíteni. Előrehaladott tüdőrák esetén az ötéves túlélés esélye öt százalék, ha időben felismernék a betegséget, akkor akár 90 százalék is lehetne. Életmentő tehát a korai felismerés és diagnózis, amelynek kiváló eszköze lehet az az okostelefonra és/vagy táblagépre letölthető veszélyeztetettségfelmérő applikáció, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika (PTE) orvosai fejlesztettek ki.

Az alkalmazás segítségével, egyszerű kérdésekre válaszolva bárki felmérheti, hogy tüdőrákkockázat szempontjából mennyire veszélyeztetett – mondta lapunknak Szántó Zalán. Az E-szűrő projekt vezetője kifejtette: az ingyenesen letölthető program igen népszerű, pár hónap alatt már 53 ezren használták. Még ennél is nagyobb sikernek számít, hogy márciusban megoperálták az első beteget, akinek a vizsgálatait az applikáció indította el. A nemdohányzó, középkorú hölgy családjában előfordult daganatos megbetegedés. A nőt idejében sikerült endoszkóppal megoperálni, azóta is jól van, és jók az esélyei, hogy teljesen meggyógyuljon.

Az applikáció kitöltője azonnal segítséget kap

Ma már léteznek olyan mechanizmusok, amelyek a betegeket különböző jellemzőik alapján be tudják sorolni veszélyeztetettségi szempontok szerint. Ezt a tüdőgyógyászok által már régóta használt számmértéket formálták át a PTE orvosai. Az applikáció a tüdőrák kialakulásának kockázatát növelő tényezőkre kérdez rá. Például a nemre, életkorra, dohányzási szokásokra, vagy, hogy van-e, vagy volt-e a családban tüdőrákos beteg, városban lakik-e és érte-e életében azbesztszennyeződés – mondta Szántó Zalán. A válaszokból a program számértéket számol, ami alapján besorolja a kitöltőt tüdőrákkockázat szempontjából az alacsony, közepes, vagy magas rizikójú betegek közé. A besorolás után a kitöltő azonnal segítséget kap, hogyan változtasson az életmódján.

Hírdetés

A világon egyedülálló alkalmazás – a tüdőrák kockázatát szűrő más applikációról a szakértő nem tud – a rizikócsoport szűrésén túl abban is segít, hogy a programot használót a kitöltés helyéhez legközelebbi tüdőszűrő-állomásra irányítja. Az alkalmazás még arra is képes, hogy 10-20 évre előre megjósolja a jövőbeli várható állapotot. Az E-szűrő projekt vezetője elmondta: ezzel nem az elrettentés a céljuk, inkább a védőháló szerepét szeretnék, ha betöltené. Bár az, aki dohányzik 20-szor nagyobb eséllyel betegszik meg tüdőrákban, a dohányzáson túl természetesen más veszélyességi faktorok is vannak, ilyen például az azbesztszennyezés, vagy ha a családban az egyenesági leszármazottak vagy a felmenők között tüdőrákos betegek voltak, vagy aki régóta városban él – hívta fel a figyelmet Szántó. A tüdőrák tehát nemcsak a dohányosokat érinti. Az alkalmazásban az a jó, hogy kiemeli a veszélyeztetetteket a rendszerből, aminek köszönhetően a beteg még idejében megkaphatja a megfelelő, életmentő kezelést.

A CT sok esetben életmentő

Bár Magyarországon 60 éve végeznek tüdőszűrést, ezek a röntgenes vizsgálatok a daganatos megbetegedések szűrésére nem jók – figyelmeztetett a projekt vezetője. Nem úgy a komputertomográf (CT), amellyel 90-95 százalékos biztonsággal észrevehető, ha valakinek a tüdejében van valami, amit tovább kell vizsgálni. A CT-vizsgálat sok esetben életmentő, de nem cél, hogy a teljes lakosságot ezzel a képalkotó eljárással szűrjük, mert egyrészt túl drága, másrészt szakmailag sincs ehhez indok – tette hozzá Szántó Zalán. Az applikáció pont ezen segít: azokat küldi szűrésre, akik veszélyeztetettek.

A letöltéssel együtt a program kitöltése mindössze egy perc. Az applikáció Androidra és iOS telefonra is letölthető. Az alkalmazás Szántó Zalán szerint különösen Magyarországon hiánypótló, mi magyarok tüdőrák szempontjából rossz helyzetben vagyunk – véli. Mint mondta: a magyarokat valamiért a tüdőbetegségek (korábban a tuberkulózis, most a tüdőrák) jobban érintik, mint más országok polgárait. A szakértő szerint ennek oka nem feltétlen a dohányzás, példaként említette Ausztriát, ahol többen füstölnek, mint nálunk. Úgy gondolja, hogy ez inkább genetikai adottság: a magyar tüdő érzékenyebb a különböző betegségekre. A program jó segítség az embereknek, és az orvosi ellátóknak egyaránt, mert ha a betegek előbb tudatában vannak saját veszélyeztetettségüknek, akkor előbb jelentkeznek az orvosnál. Ha időben észreveszik, a tüdőrák gyógyítható, akár 85-90 százalékos az esély arra, hogy a beteg túlélheti ezt a borzasztóan agresszív és nagyon komoly daganatos betegséget – hangsúlyozta az E-szűrő projekt vezetője.

Arra a kérdésünkre, hogy terveznek-e hasonló applikációt más betegedések szűrésére, Szántó Zalán azt mondta, ő nem tervez ilyet. A szakértő szerint a veszélyeztetettséget szűrő alkalmazásokat csak olyan betegségeknél lehet jól használni, amelyek kivizsgálása viszonylag egyszerű, és a betegség léte vagy nem léte egyszerűen igazolható, például CT-vel. Jó lenne hasonló program például vastagbélrák-veszélyeztetettség szűrésére is, a kérdések adottak, de a betegség kivizsgálása több eszközt és embert igényel. Szántó reméli, hogy egyre többen töltik majd le az alkalmazást, amelynek segítségével időben diagnosztizálható a tüdőrák, és annak kezelése egy néhány napos bentfekvéssel járó műtéttel sikerülhet. Az ingyenes applikáció német és magyar nyelven is elérhető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »