Letiltották a Wellhellot az állami rádióban

Letiltották a Wellhellot az állami rádióban

A tehetség helyett egyre inkább a hatalomhoz való viszony a meghatározó a kultúrpolitikában, vélik a Hír TV-nek nyilatkozó költők, írók. A fiatalok által kedvelt Wellhellot több mint egy hétre letiltották az állami rádióban, a választások után.

Volt, amikor a kormányoldal még szívesen idézte Fluor slágereit. Ám miután az énekes élőben figurázta ki a Fidesz és a közmédia sorosozását a választás másnapján, az adófizetők pénzéből működtetett Petőfi Rádió levette a műsorról a zenész dalait.

Alföldi Róbert színész-rendező márciusi zalaegerszegi fellépését a térség fideszes képviselője tiltotta le, a választás után pedig pécsi előadását mondták le indoklás nélkül. Karafiáth Orsolya költő szerint ezek az esetek nem egyediek, a mostani hatalom elvárja, hogy ilyen módon is a kedvében járjanak.

– Nekem konkrétan volt olyan élményem művészként, hogy dolgoztam több intézménynek, és az egyik intézményből leszóltak, egy évek óta általam vezetett rendezvény kapcsán, hogy mostantól nem tartanak rám igényt, ne haragudjak, ők engem nagyon szeretnek, nagyon elégedett a munkámmal, de az amit én képviselek a sajtóban a művészetemen kívül, az náluk már nem fér bele – nyilatkozta Karafiáth Orsolya költő-publicista.

Hírdetés

Gerlóczy Márton is azt tapasztalja vannak a hatalomnak kedves és a hatalomnak kényelmetlen művészek. A kormánnyal kritikus író publicistának például az utóbbi években sorra jelentek meg regényei, a közmédia azonban erről 2010 óta nem vesz tudomást.

– Én konkrétan tudom, hogy vannak listák, olyantól tudom, aki ott dolgozott, és mondta, hogy ültünk a teraszon nyáron, hogy én behívtalak volna, de hát nem hívhatlak be. És ezek után elküldik neki azt a listát, hogy ki az, akit nem hívhatnak be – mondta el Gerlóczy Márton író-publicista.

Darvasi László író szerint ugyan a kultúrában a tűrt-tiltott-támogatott politikája még nem tért vissza, de már vannak aggasztó jelek.

– A kultúrában vannak kitüntetett személyek jelen pillanatban, kitüntettet szervezetek és kitüntetett iskolák, amelyek meglehetős vehemenciával vannak anyagilag támogatva, a többiek meg éppen hogy vannak támogatva. Tehát kezd kialakulni egy aránytalanság, ami nem a tehetség, a presztízs és a művészeti teljesítményt tükrözi, hanem azt, hogy jóban vagyunk-e a hatalommal vagy nem vagyunk jóban – mondta el Darvasi László író.

Darvasi László hozzátette az újabb kétharmaddal ez az aránytalanság tovább nőhet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »