Letették Budapest első Makovecz-templomának alapkövét

Letették Budapest első Makovecz-templomának alapkövét

A XX. kerületi Mátyás téren tették le Budapest első Makovecz-templomának alapkövét. A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség temploma a kormány és az önkormányzat támogatásával, valamint közadakozásból épül meg. Az ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, a templom terve közel állt a világhírű építész szívéhez, jól illeszkedett életművéhez, méltó volt magyarság iránti elkötelezettségéhez és szellemiségéhez.

Varga szerint történelmi adósságot törlesztenek a templom építésével, hiszen nincs a fővárosban Makovecz Imre által tervezett templom.

Varga Mihály szerint ahogyan a templom esetében, úgy a nemzet életében is az volt a kérdés, „merünk-e saját lábunkra állni, és saját döntéseinket meghozni”. „Igennel válaszoltunk ezekre a kérdésekre, ennek köszönhetjük, hogy ma már többet tehetünk a fejlődésért, a családokért, és a magyarság értékeinek megőrzéséért.”

„Míg tőlünk nyugatra pusztulnak a keresztény templomok, eltávolítják a kereszteket az épületekről, addig nálunk új templomok épülnek, megerősítéséül annak, hogy a keresztény értékek mentén maradhatunk meg hazánkban magyarnak, építhetünk erős és független államot ” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Hírdetés

Az ünnepségen Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, Makovecz Imre organikus építészete segít kitekinteni a mindennapi városi létből, a természet és Isten felé.

Szabados Ákos Pesterzsébet polgármestere szerint a templomépület ékessége lesz a kerületnek és példája a Pesterzsébeten képviselt összefogásnak, mentalitásnak. „Valamennyi felekezet gyülekezetét igyekszünk a magunk eszközeivel támogatni, hogy ez a kerület legyen az otthonunk, ahol közösen, családként, egy gondolat, a keresztényi szeretet mentén dolgozunk, élünk.”

Az építkezés kiemelkedő mecénása volt Bagdy Emőke pszichológus, aki édesapja, a közösség korábbi lelkipásztora emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés céljára, és a közadakozás élére állt. Ő az ünnepségen arról beszélt, akik adományoztak, nagy ügyet szolgáltak, és adományuk túlmutat azon, hogy odaadták forintjaikat. „Kinyitották a szívüket és példát adtak arról, mi a keresztény Európában erős vár vagyunk, ahol új templomok épülnek, és ahol megerősítjük hitünket, összetartunk és vigyázunk egymásra, és megőrizzük a hitet, ami megtart bennünket.”

A templomépítést levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a templom méltó hajléka lesz a gyülekezetnek és díszére válik Pesterzsébetnek is.

A gyülekezet Földesi Gyula korábbi alpolgármester, a Fidesz választókerületi elnöke javaslatára kereste meg Makovecz Imrét, aki egyik utolsó munkájaként készítette el az új templom vázlatrajzát, a részletes tervek kidolgozásával pedig Dósa-Papp Tamás építészt bízta meg.

A templomhoz 65 millió forint gyűlt össze a közadakozás során, a XX. kerületi önkormányzat 4,5 millió forinttal támogatta az építkezést, a kormány pedig 640 millió forint támogatást adott, de dotálta az új templomot a Fővárosi Önkormányzat is. Az ünnepségen bemutatott makettet Schmitt Pál volt köztársasági elnök és felesége adományából készítették el.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »