Letették a nagyváradi Szent László-óvoda második szárnyának alapkövét

Letették a nagyváradi Szent László-óvoda második szárnyának alapkövét

Május 17-én letették a nagyváradi Szent László-óvoda második szárnyának alapkövét. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében megvalósuló építkezést Magyarország Kormánya támogatja és a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye vezeti le. A tervek szerint az intézmény működéséhez szükséges terek mellett az új épületszárnyban egy tanmedence is helyet kap.

Az alapkőletételi ünnepség igeliturgiával kezdődött az óvoda szomszédságában lévő Szent József-templomban, ahol Bărbuț Péter plébános házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a felolvasott evangéliumi részt követően szólt az ünneplő közösséghez. A munka, az elköteleződés és összefogás fontosságát emelte ki, és háláját fejezte ki, amiért az anyaország segíti a közösséget ezekkel a projektekkel – utalva az elmúlt héten Nagyváradon bemutatott templomfelújítási programra is.

Néhai Tempfli József megyéspüspök szavait idézte a főpásztor, amikor azt hangsúlyozta, a „Jóisten megadja az eszközöket, de nem végzi el a munkádat”. A falak felépítése csak a kezdet, feladatunk az is, hogy élettel, dinamizmussal töltsük meg ezeket a tereket, és olyan értékeket ültessünk a gyermekek szívébe, amelyekről nem akarunk lemondani, amelyeket nem akarjuk, hogy megsemmisítsen bárminemű „ideológiai pusztító robbanás”.

A Ferenc pápa által meghirdetett családok évére utalva Szent József alakját is kiemelte a főpásztor; a férfiét, aki csendben, kitartóan teljesítette küldetését – ott, ahol szükség volt rá. Az ő oltalmára és gondoskodására bízta ennek az építkezésnek a megvalósulását.

Böcskei László – rögtönözve – két óvodás „segítségét” kérte az alapkő megáldásához. Ez nem egy közönséges kődarab, hanem egy tégla, amely a székesegyház falából származik, és jelképe annak, hogy elődeink építő munkáját folytatjuk, azokét, akik egykor megalapozták és felépítették mostani intézményeinket.

Hírdetés

Az alapkő mellett egy időkapszulát is előkészítettek, mely dokumentumot Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Demeter Katalin konzul, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, Bărbuț Péter plébános, Konrád Katalin igazgató és Szabó Emese óvodavezető láttak el aláírásukkal, majd röviden szóltak a jelenlévőkhöz.

Az intézményt képviselő óvodások kis műsorát követően a Himnusz eléneklésével zárult az esemény beltéri része, majd az építési területre vonultak át a jelenlévők. Az alapkövet Szabó Ödön parlamenti képviselő, az időkapszulát Borus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke vitte az építkezés helyszínére, ahol ünnepélyesen elhelyezték azokat.

Az óvodások zárásként Kiss-Király Tünde óvónő irányításával énekeltek még néhány éneket ott, ahol majd az új épületrész áll, melyben közel 130 magyar anyanyelvű gyermek kaphat korszerű nevelés.

Szöveg: Serbán Mária

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »