Letartóztatták a volt elnököt, mire Dél-Afrikában elszabadult a pokol

Letartóztatták a volt elnököt, mire Dél-Afrikában elszabadult a pokol

Fotó: MTI

Legalább 72 ember vesztette életét a kedden közölt hivatalos adatok szerint azokban a zavargásokban, amelyek a Dél-afrikai Köztársaság két tartományában törtek ki Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök bebörtönzése után.

A halálesetek többsége a fosztogatások miatt történt. Tisztségviselők elmondása és a közösségi oldalakra feltöltött képek és videók szerint az emberek élelmiszert, elektromos készülékeket, szeszes italt és ruhákat tulajdonítottak el az üzletekből.

A két tartományban több mint ezerkétszáz embert őrizetbe vettek a rendőrök.

Hírdetés

Néhány indiai és fehér ingatlantulajdonos kénytelen volt fegyverrel megvédeni üzletét, vagy házát a fosztogatóktól, mivel Dél-Afrika számos nagyvárosában káosz alakult ki.

A hadsereg bevetése egyelőre nem vetett véget a fosztogatásoknak, bár jelenleg is letartóztatások zajlanak Johannesburg egyes részein. Zuma előző héten kezdte letölteni 15 hónapos börtönbüntetését, amelyet azért szabtak ki rá, mert a bírósági idézés ellenére sem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottsági meghallgatásán.

A volt elnök 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott, hogy megelőzze leváltását. A korrupciós botrányokba keveredett politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, de nem hajlandó együttműködni az elnökségének utolsó hetében létrehozott vizsgálóbizottsággal.

Fotó: MTI


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »