Letartóztatták a „röntgenszemű” embert

A Magyar Nemzet 1938. és 1965. december 24-én megjelent számaiból válogattunk.

Augusztus 25-ével új sorozatot indított az MNO. 1938-ban ezen a napon jelent meg a Magyar Nemzet első száma, ebből az alkalomból pedig múltidézésbe fogtunk. Keressék mindennap a 77, illetve 50 évvel ezelőtt megjelent cikkeket az MNO-n! Válogatásunkban riportok, publicisztikák, interjúk, hírek sorakoznak majd az adott napi számból, bepillantást engedve nemcsak a korba, de az azt bemutató Magyar Nemzet szellemiségébe is.

 

Letartóztatták a „röntgenszemű” embert

Pénteken a főkapitányság bűnügyi osztályán letartóztatták Haar Pált, az újsághirdetésekből jól ismert „röntgenszemű” embert. Haar Pál, akinek valódi neve Haasz Pál, a Wien-szállodában fogadta feleit, akiknek gyermekei számára azok firkálásából mondott jövendőt. A rendőrség már régen gyanúsnak találta szerepét és csütörtökön, amikor egy földbirtokos fölkereste a grafológust, a detektívek is elmentek a Wien-szállodához. Haar Pál jósolt a földbirtokosnak és a jóslás fejében 80 pengőt kért, amit meg is kapott. A detektívek ekkor érték tetten a röntgenszemű embert és bevitték a főkapitányságra. Megállapították, hogy öt éve állás nélkül van. Az is kiderült, hogy közveszélyes munkakerülésért már el volt ítélve. Előzetes letartóztatásba helyezték.

(1938. december 24., 11. oldal)

 

Hírdetés

 

Kapukulcs és liftkulcs

Ülést tartott a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága

A fővárosi tanács végrehajtó bizottsága csütörtökön ülést tartott, s a többi között megtárgyalta a kapukulcs és a liftkulcs használatával kapcsolatos tapasztalatokat. A kerületi házkezelőségektől eddig mintegy 45 000 bérlő igényelt kapukulcsot. Az engedélyek elbírálása zökkenőmentesen történik, csupán az okoz helyenként zavart, hogy a régi kapuk zárját át kell alakítani, vagy ki kell cserélni. A saját kulcs használata egyébként lényegesen megkönnyíti a házfelügyelők munkáját, különösen azzal, hogy a legtöbb helyen mentesíti őket az éjszakai kapunyitástól: A liftkulcs iránt már jóval kisebb az érdeklődés, eddig mintegy 10 000 lakó igényelte. A kerületi házkezelőségek tapasztalatai szerint a házfelügyelők többsége helyesléssel fogadta az intézkedést és sürgette is a végrehajtást, akadtak azonban, akik jövedelmüket féltve, igyekeztek a bérlőket lebeszélni a saját felvonókulcs használatáról. Egyébként a lakók az Építésügyi Minisztérium időközben kiadott rendelete alapján liftkezelői vizsga nélkül is használhatják a felvonót. Továbbra is problémát jelent azonban, hogy a fővárosi épületekben levő mintegy háromezer lift egy része régi, s a lakók gyakorlatlansága még növeli az egyébként is sűrűn előforduló üzemzavarokat.

Óbuda városrendezési problémái is napirendre, kerültek. A kerület központjának kialakítására ugyanis már korábban részletes terv készült, amely szerint a harmadik ötéves terv időszakában – csaknem teljes egészében házgyári technológiával – 3045 lakást emelnek a központi negyedben. Mivel a lakóházak ebben a kerületben a legelavultabbak – például a családi otthonok háromnegyed része egyetlen helyiségből, vagy legfeljebb szoba-konyhából áll –, szükségessé vált Óbuda egész területét magában foglaló rekonstrukciós program kidolgozása. Ennek előkészületei megkezdődtek, s a közeljövőben a végrehajtó bizottság elé terjesztik Óbuda-Újlak részletes rendezési tervét.

Tájékozódott a végrehajtó bizottság a szövetkezeti lakásépítkezés helyzetéről is. Az erről készített jelentés szerint a múlt év végéig a fővárosban 57 lakásszövetkezet alakult, 8720 tággal. Az idén kereken 2000 szövetkezeti lakást osztottak ki, túlnyomórészt a Lakatos út, illetve az Újvidék téri lakótelepen.

1965. december 24., 3. oldal)

 

Válogatta: Bittner Levente
Észrevétele, javaslata van? Ossza meg velünk, írjon a [email protected] címre!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »