Letartóztatás helyett már a kényszergyógykezelést „élvezheti” a rendőrgyilkos Szakács Szilárd

Letartóztatás helyett már a kényszergyógykezelést „élvezheti” a rendőrgyilkos Szakács Szilárd

Továbbra is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI)-ben van a január 13-án egy rendőrt halálra késelő Sz. Szilárd – tudta meg a Mandiner.

A Központi Nyomozó Főügyészség arról tájékoztatta lapunkat, hogy a több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés miatt folyamatban lévő nyomozás gyanúsítottja továbbra is személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés hatálya alatt áll, a fogvatartás helye nem változott. Ennél többet az ügyészség nem volt hajlandók elárulni.

Szabó Józseftől, a Fővárosi Törvényszék szóvivőjétől ugyanakkor a lap megtudta, hogy Sz. (azaz Szakács – a szerk.) Szilárd május 10-ig volt letartóztatásban, az elmúlt hónapok során a bíróság határozata alapján vizsgálták a férfi elmeállapotát az IMEI-ben.

Ennek eredményeként az ügyészség végül a letartóztatás megszűntetését és a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta.

A bíróság ennek helyt adott és az első fokú bírósági tárgyalás előkészítése során hozandó határozatig, de legfeljebb november 10-ig elrendelte az előzetes kényszergyógykezelést.

Ezen információk alapján az valószínűsíthető, hogy a férfi nem beszámítható.

A büntetőeljárást ezzel együtt le kell folytatni, ha viszont a férfi nem beszámítható, akkor a bíróság felmenti az emberölés vádja alól, és elrendelik a tényleges kényszergyógykezelést. Hogy ez meddig tart, azt az orvosok mondják meg.

Ismert: január 12-én éjszaka egy őrjöngő férfihez hívták ki a rendőröket egy újbudai társasház lakói. Sz. Szilárd egy idős nő ajtaját rúgta és ütötte. A kiérkező rendőrök intézkedtek a férfival szemben, ám amikor meg akarták bilincselni, a férfi kést rántott és rátámadt a három rendőrre, akik közül Baumann Péter rendőr főtörzsörmestert halálosan megsíbesítette.

Hírdetés

A menekülő férfit a rendőrök csak úgy tudták ártalmatlanná tenni, hogy az utcán lábon lőtték.

Az ORFK vizsgálata szerint jogos volt a rendőrök fegyverhasználata. Az elkövető Sz. Szilárd először tagadta a gyilkosság elkövetését, de később beismerő vallomást tett.

A meggyilkolt Baumann Péter februárban lett volna 30 éves.

Korábban írtuk:

Bozótvágója is volt az újbudai rendőrgyilkosnak, használni is akarta

"A kényszergyógykezelés nem egy csendes szanatórium, ahol teát és süteményt szolgálnak fel"

Rendőrgyilkosság: az igazságügyi pszichiáter elmondta, mi várhat az elkövetőre

Egy ügyvéd szerint "aránytalan volt", hogy lábon lőtték az újbudai rendőrgyilkost

Fotókon a sérült újbudai rendőrgyilkos és a halált okozó fegyver

Elítélt erőszakos bűnöző a szomszédjait folyamatosan terrorizáló újbudai ámokfutó

Íme a drogos rendőrgyilkos – napok óta "démonokat kergetett" a társasházban

Megszúrtak három rendőrt Újbudán, egyikük életét vesztette


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »