Letakarják a Kolumbuszt ábrázoló festményeket a Notre Dame indianai kampuszán

A rektor utasítására letakarják a Notre Dame katolikus egyetem indianai kampuszán az Amerika felfedezőjeként számon tartott Kolumbusz Kristófot ábrázoló falfestményeket. Mindezt azért, mert az európai felfedezők előtti alávetett helyzetben és pózokban ábrázolják Amerika indián őslakosait.

A 12 festményt Luigi Gregori vatikáni művész alkotta még az 1880-as években, azzal a szándékkal, hogy bátorítsa az Európából érkező bevándorlókat. A festőnek az egyetemi közösség tagjai álltak modellt, Kolumbusz alakját pedig az intézmény akkori rektoráról, Thomas Walsh atyáról mintázta. A festmények az egyetem főépületének második emeletén találhatók.

John Jenkins tisztelendő, az egyetem jelenlegi rektora levélben indokolta meg döntését. Mint fogalmazott, az alkotások nemcsak a genovai felfedezőt ábrázolják, hanem az őslakos amerikaiak elnyomását és kizsákmányolását is. „Ez ennek a történetnek egy sötétebb oldala, s ezt nekünk muszáj elismernünk” – rögzítette levelében a rektor.

Hírdetés

A festményeket azonban nem lefestik, hanem letakarják. Előtte fotók készülnek róluk, ezeket a szükségesnek ítélt magyarázatokkal együtt az egyetem több helyén kiállítják. „Szeretnénk megőrizni ezeket a műalkotásokat, amelyek eredetileg ünnepelték a katolikus bevándorlókat, akik az akkori társadalomnak a peremén éltek, de ezt úgy szeretnénk megtenni, hogy közben ne szorítsunk akaratlanul is a társadalom peremére másokat” – hangsúlyozta Jenkins tisztelendő atya.

Az Amerikai Őslakos Diákok Szövetsége közleményben üdvözölte a rektor döntését.

2017-ben az egyetem mintegy 300 diákja és alkalmazottja közös levélben már kérte a falfestmények eltávolítását.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »