Letaglózta a würzburgiakat az újabb iszlamista merénylet

Letaglózta a würzburgiakat az újabb iszlamista merénylet

<img alt="Polizisten sicherten auf der Straße Spuren der Bluttat" data-src="https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/polizisten-sicherten-auf-der-strasse-spuren-der-bluttat-03726f5b559d4420bebc8f95a3eb4d52-76892572/5,w=1280,c=0.bild.jpg" data-zoom-src="https://bilder.bild.de/fotos/polizisten-sicherten-auf-der-strasse-spuren-der-bluttat-03726f5b559d4420bebc8f95a3eb4d52-76892572/Bild/5.bild.jpg" data-zoom-title="Polizisten sicherten auf der Straße Spuren der Bluttat

Foto: Fredrik von Erichsen

” src=”https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/polizisten-sicherten-auf-der-strasse-spuren-der-bluttat-03726f5b559d4420bebc8f95a3eb4d52-76892572/5,w=1489,q=low,c=0.bild.jpg” style=”width: 650px;” />

Foto: Fredrik von Erichsen

Hárman életüket vesztették és többen súlyosan megsebesültek, amikor egy késsel felfegyverzett férfi válogatás nélkül rátámadt a járókelőkre. Voltak, akik szembe szálltak vele: néhány járókelő székekkel és botokkal próbálta feltartóztatni. A würzburgiak könnyekkel küszködve gyújtottak mécsest szombaton a támadás helyszínén. Az embereket letaglózta a kegyetlen merénylet híre – számolt be az M1 Híradója.

„Ez borzasztó, sosem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet” – mondta egy megemlékező.

„Az ember elgondolkodik a saját biztonságáról. A világ változik, és ez megrémít” – vélte egy másik.

Tíz-tizenkét emberrel együtt megpróbáltuk feltartóztatni, amíg megjöttek a rendőrök. Hála istennek sikerült egy kicsit ráijesztenünk és elterelnünk a figyelmét, így nem lett még nagyobb baj” – mondta egyikük.

Hírdetés

A bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann közlése szerint a 24 éves szomáliai férfi 2015 óta élt a városban, és az utóbbi időben egy hajléktalanszálláson lakott. Nem volt ismeretlen a hatóságok előtt: erőszakos cselekedetei miatt többször eljárás alá vonták.

Szemtanúk beszámolója szerint a szomáliai férfi a támadás alatt azt kiabálta: „Allahu akbar”, vagyis „Allah a leghatalmasabb”, és kiderült az is, hogy a nyomozók az Iszlám Államhoz köthető propaganda-anyagokat találtak a férfi csomagjai között.

A Bild című napilap szerint miután megölt három embert, a támadó bevallotta: dzsihádra készült és elsősorban nőket akart gyilkolni. Arról is beszélt: szándékosan az emberek torkát próbálta megsebesíteni, hogy minél súlyosabb, lehetőleg halálos sebeket ejtsen.

A német illetékesek mindezek ellenére nagyon óvatosan fogalmaznak.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szombat délután arról beszélt, hogy még tisztázni kell a támadó motivációit: mennyire volt jelentős az iszlamista indíték és mekkora szerepet játszottak a pszichiátriai panaszai.

A közmédia németországi tudósítója, Noll Katalin emlékeztetett: nem ez volt az első ilyen támadás Würzburgban. Öt évvel korábban 2016-ban, csaknem napra pontosan ekkor, tehát június 18-án egy afgán menedékkérő egy vonaton baltával támadt utastársaira.

A merénylet során öt embert sebesített meg, a kiérkező rendőrökre is rátámadt, ezért az egyenruhások lelőtték őt. Az afgán menedékkérő is 2015-ben, Magyarországon keresztül érkezett Németországba.

A 2016-os tragikus események több hasonlóságot is mutatnak a mostani támadással: akkor egy 17 éves afgán bevándorló támadt „Allahu akbar” felkiáltással egy vonat utasaira, szintén egy üzletben beszerezhető fegyverrel: egy baltával. A merénylő táskájában megtalálták a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet kézzel készített zászlaját és egy búcsúlevelet, miszerint egy Afganisztánban megölt barátjáért akart bosszút állni a hitetlen keresztényeken.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »