Leszúrták Gdansk buzibarát polgármesterét

Leszúrták Gdansk buzibarát polgármesterét

Látványos politikai merénylet történt Lengyelországban. Pawel Adamowicz, Gdansk városának 53 éves ellenzéki polgármestere éppen egy jótékonysági rendezvény színpadán beszélt, amikor egy 27 éves fiatalember ugrott mellé, és megkéselte.

A tömeg eleinte semmit sem vett észre. A merénylő akkor jutott a polgármester közelébe, amikor többen is a színpadra mentek, hogy együtt táncoljanak. A támadás után tovább szólt a zene, a színpadon tovább folyt a tánc. A merénylő ekkor magához ragadta a mikrofont, és a kést a magasba emelve a következőket kiáltotta bele: „Helló! A nevem Stefan Wilmont. Jogtalanul börtönöztek be öt évre. A Civil Platform megkínzott a börtönben. Ezért kellett meghalnia Adamowicz polgármesternek!” Ezután biztonságiak rohantak fel a színpadra, a földre teperték, majd átadták a rendőrségnek. A politikust életveszélyes állapotban szállították kórházba.

Hírdetés

A kikötőváros élén 2002 óta álló polgármester a Civil Platform nevű meleg- és bevándorláspárti liberális párt prominens tagja. Tavaly személyesen is részt vett a gdanski homoszexuálisok felvonulásán, mint tiszteletbeli támogató. A hírek szerint állapotát sikerült stabilizálni. Több lengyel és külföldi politikus, így Andrzej Duda államelnök is elítélte a támadást, és jókívánságait fejezte ki Adamowicznak. Joachim Brudzinski belügyminiszter „megbocsáthatatlan barbárságnak” nevezte a cselekményt, Mateusz Morawiecki pedig „a legmélyebben elítélendő bűntettként” jellemezte azt.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »