Leszámol Ukrajna az orosz gázzal

Ukrajna bejelentette kedd este, hogy július 1-jétől nem vásárol földgázt Oroszországtól, mert az illetékeseknek nem sikerült egyezségre jutniuk a fizetendő árról. A két ország energiaügyi minisztere Bécsben tárgyalt erről egymással a nap folyamán.

Az ukrán bejelentést megerősítették Moszkvában is. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter kijelentette: politikai döntés volt Ukrajna részéről, hogy a Naftohaz ukrán energetikai vállalat július 1-jétől nem vásárol földgázt az orosz Gazpromtól.

Hírdetés

Oroszország előzőleg azt javasolta, hogy Ukrajna a júliussal kezdődő negyedévben az előző három hónapihoz hasonló árat fizessen a földgázért. Ez Moszkva szerint nagyjából annyi, mint amennyiért több szomszédos ország, köztük Lengyelország vásárolja az orosz földgázt.

Az ukrán Naftohaz egy közleményben megerősítette, hogy Ukrajna folytatja az orosz földgáz továbbítását az európai fogyasztók számára. Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, és annak csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »