Lesújtó osztrák kritika: belső morális iránytű híján, Orbán nyomdokain

Lesújtó osztrák kritika: belső morális iránytű híján, Orbán nyomdokain

A magyar miniszterelnök nyomában jár Sebastian Kurz, ami nem csak az őszi parlamenti választáson győztes fiatal pártvezető számára lehet végzetes, de Ausztria számára is – nyilatkozta az APA hírügynökségnek adott interjújában az osztrák liberális párt, a NEOS elnöke, Matthias Strolz. A hvg.hu által idézett cikk szerint a szabadelvű politikus szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöki székében ülő Kurz hatalomvágya viheti tévútra a politikus pályáját, mert hiányzik nála a valódi belső értékrend.

„Félő, hogy az ÖVP vezére saját dinamikájának utasává válik, és az élettapasztalat, valamint a belső morális iránytű hiánya miatt egy kifejezetten tekintélyelvű kormányzáshoz vezet”

Hírdetés

– értékelt Matthias Strolz.

Magyarázata szerint a most 31 éves osztrák politikus és a jelenlegi magyar miniszterelnök sok tekintetben hasonít egymásra. Orbán Viktor szerinte húsz évvel ezelőtt „liberális címlapfiú” volt, akit egész Európában a jövő ifjú reménységének tartottak. S mi lett belőle mostanra, teszi fel a kérdést: egy illiberális elveken nyugvó rendszert kiépítő 54 éves politikus.

Minderre azért kerülhetett sor Strolz szerint, mert Orbánnak nincs értékeken nyugvó stabil alapja, s akit belső értékrend híján a hatalomvágy vezérel, illetve aki jó kommunikációs készségét kihasználva képes hatalmon maradni. Ezen az úton az egyik legfontosabb mozzanat a párton belüli demokrácia leépítése volt, ami a erősen emlékezteti a liberális politikust az ÖVP és Kurz jelenjére. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »