Lesújtó jelentés a brit bevándorlásról

Lesújtó jelentés a brit bevándorlásról

Lesújtó a munkanélküliségi arány néhány etnikum esetében, a saría tanácsok önálló, iszlám törvénykezést folytatnak, elnyomják a nőket, egy muszlim, észak-angliai helyi képviselő szerint pedig az Iszlám Állam nem terrorszervezet – tragikus állapotokról számol be jelentésében Louise Casey, a brit kormány tanácsadója. Igencsak ritka, hogy a kabinethez ilyen közel álló személy ennyire keményen bírálja az ország bevándorláspolitikáját és a szigetországban élő kisebbségeket.

Az Egyesült Királyság iszlámhívők által legsűrűbben lakott régióiban a 31 százalékot is eléri azoknak a muszlimoknak az aránya, akik helyesnek gondolják a többnejűséget, 23 százalékuk támogatja a tradicionális iszlám törvénykezés, a saría bevezetését a brit törvények helyett az ország egyes részein – tragikus felmérési eredményeket közöl az integrációról szóló általános jelentésében Louise Casey, a brit kormány tanácsadója. Casey-t maga a miniszterelnök és a belügyminisztérium bízta meg, hogy átfogó dokumentumot készítsen a szigetországban élő bevándorlók helyzetéről.

Hozzá kell tenni, a jelentésben citált felmérés több olyan adatot is hoz, ami pozitívum a muszlimok beilleszkedésével kapcsolatban, 91 százalékuk erősen kötődik a lakhelyéhez, 86 százalék pedig szintén erősen kötődik az Egyesült Királysághoz – ez a szám még az összlakosságénál is nagyobb. Beszámolók szerint megfigyelhető az a tendencia is, hogy a helyi közösségek egyre többször maguk jelentenek terrorgyanús személyeket a hatóságoknak, ami szinte felbecsülhetetlen értékű információforrást jelent.

Elkülönülés, munkanélküliség

Casey több, az integrációt korlátozó tényezőről is beszámol, ezek egyike például, hogy rengeteg szigetországi muszlim közösség körében máig elterjedt, hogy a férfiak a saját származási országukból vagy valamelyik más, főleg muszlimok által lakott államból vesznek valakit feleségül. Az Európán kívüli országból származó bevándorlók és családjaik ráadásul lakhelyük szempontjából is sok esetben elkülönülnek a többségi társadalomtól, a munkaerőpiacon pedig kifejezetten rossz helyzetben vannak. A jelentés szerint a fekete, pakisztáni és bangladesi etnikumú lakosság tagjai háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek munkanélküliek fehér bőrű honfitársaiknál. A bangladesi és pakisztáni származású nők több mint fele, egészen pontosan 57,2 százaléka állástalan, a fehéreknél ugyanez az arány 25,2 százalék. Az országban élő hajléktalanoknak ráadásul csaknem ötöde külföldi származású.

Tiltani kell a burkaviselést, és nem szabad tűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezze az iszlám jogrendet. Azonban fel kell lépni az uszítás és a nép fogalmának kisajátítása ellen is – álltja Angela Merkel német kancellár.

A dokumentum aggodalommal szólt az úgynevezett saría tanácsok, a tradicionális iszlám törvénykezésért dolgozó testületek tevékenységéről. Mivel nem hivatalos szervezetekről van szó, nem tudni, mennyi van belőlük – a tényleges szám valahol 30 és 100 között lehet –, és ugyan sokszor mindössze hitéleti és családi kérdésekben adnak tanácsot a hozzájuk forduló hívőknek, a jelentés szerint ezek közül több is szélsőséges nézeteket támogathat, és elnézőek a muszlim nőket érő házastársi erőszakkal szemben.

Casey olyan dolgokra is kitér, mint a teljes testet, így az arcot is elfedő muszlim női viselet kérdése, szerinte ugyanis nem megengedhető, hogy emiatt ne lehessen valakit azonosítani, egyebekben azonban azt javasolja, hogy a muszlimok olyan öltözéket hordjanak, amilyet szeretnének.

Sokan csak a homokba dugták a fejüket

A jelentés leszedi a keresztvizet a fősodort képviselő brit politikusokról is. Casey szerint a legutóbbi kormányok és helyi önkormányzatok hagyták elterjedni a káros hatású kulturális hagyományokat, mivel attól féltek, hogy ha beavatkoznak, rasszistának és iszlamofóbnak bélyegzik majd őket. Nem a tudás vagy a képességek hiánya, inkább egy közös, összefüggő politika kialakítása az, ami eddig hiányzott, amiben mindegyik kormánynak megvan a maga része. 

A szélsőséges eszmék visszaszorítása mellett a jelentés azt is javasolja, hogy a brit iskolákban tanítsák a gyerekeket a brit értékekre, mint amilyen például a demokrácia, az egyenlőség és a tolerancia.

„Ha nem beszélünk ezekről a dolgokról, az csak a szélsőjobboldaliaknak és a radikális muszlimoknak ad teret, melyeknek bár nézetei ellentétesek, a céljuk közös: megmutatni, hogy az iszlám és a modern Egyesült Királyság összeegyeztethetetlenek. Ez azonban nem igaz” – vélekedett Casey.

Növekvő feszültségek

Noha a jelentés szerint egyes helyeken már feszültséget okoz a tömeges bevándorlás, a néhány napja közölt statisztikák azt mutatják, hogy a migráció továbbra is soha nem látott mértékben pörög: a 2015 júniusától kezdődő egyéves időszakban 650 ezren érkeztek a szigetországba, közülük a más európai uniós tagállamból érkezők száma valamivel 300 ezer alatt maradt. 

A társadalmi feszültségek márpedig éreztetik a hatásukat. A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság jelentése szerint az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépését eldöntő júniusi népszavazás óta megnőtt az országban a bevándorlóellenes bűncselekmények száma. Az uniós szervezet jelentése főleg a muszlimok és a helyi zsidó közösség elleni támadásokról ír.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »