Lesújtó fűszerpaprikateszt

Lesújtó fűszerpaprikateszt

Ismét tesztelte a hazánkban kapható fűszerpaprikákat a Magyar Gasztronómiai Egyesület. Három évvel az előző mustra után megállapították, hogy a legtöbb boltban kapható termék továbbra is rossz minőségű. Első helyen egy szegedi márka végzett.

Fűszerpaprikákat tesztelt nemrég a Magyar Gasztronómiai Egyesület. A szakértők szerint az áruházakban kapható fűszerpaprikák többségét egyáltalán nem lenne szabad hungarikumnak nevezni. A tesztcsapatban részt vett fűszerpaprika-szakértő, kolbászkészítő, szakács, paprikakutató, valamint a gasztroegyesület több tagja. A tesztet Érsekcsanádon rendezték meg, 19 mintát kóstoltak. Utoljára három évvel ezelőtt vizsgálták a magyar paprikát.

Akadt nagyon gyenge minőségű is

A társaság beszámolója szerint az idei mezőny valamivel erősebb volt, mint a három évvel ezelőtti, de látványos javulást nem észleltek. Az egyesület közlése szerint annyi pozitívum elmondható, hogy a minták között kevesebb volt a fogyasztásra alkalmatlan, hibás tétel. Most is sok olyan akadt azonban, amely díszcsomagolásban, nemzetiszín szalaggal, tanúsítványnak látszó plecsnikkel feszített az üzletek polcain, miközben gyalázatosan gyenge minőségű, rossz ízű volt – írta a Pénzcentrum.hu

Molnár B. Tamás, az egyesület alapítója a köztévében elmondta, aki akar, talál magának jó őrölt fűszerpaprikát, kérdés, hogy hol, mert a kiskereskedelemben kapható termékek többsége csapnivaló. A kóstolók a 19 vizsgált tételből ugyanis mindössze hatot találtak kiváló minőségűnek, négyet pedig még elfogadhatónak.

Hírdetés

A jól ismert márkák termékei nem szerepeltek jól

A szaklap beszámolója szerint a tesztelt paprikák kiválasztásában szerepet játszottak az informális csatornákon kapott címek, de ügyeltek rá, hogy olyanokat teszteljenek, amelyek a kiskereskedelemben többé-kevésbé elérhetők. Ezenkívül széles körben is kapható, a kiskereskedelmi forgalom túlnyomó részét alkotó termékeket is vizsgáltak. Molnár B. Tamás szerint, ha csak a nagyáruházak kínálatát teszik próbára, akkor a gyenge minőség ellenfeleiként a pirospaprikát tartó polcokat teljesen lesöpörhették volna. Az étteremkritikusként is ismert alapító szerint a győztes terméket előállító közepes méretűnek tekinthető cég is hibázik, hiszen nagyrészt nem a bemutatott mintáéhoz hasonló minőséget produkál. Nagy tételben sok gyenge, középszerű pirospaprikát ad el, és ez még inkább igaz a piac kétharmadát uraló cégcsoportra, amelynek a legismertebb hazai előállítók a tagjai – tette hozzá.

A sorrend a következő

A 2015-ös fűszerpaprikateszt legjobbjai: 1. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft., 2. Szabó Péter Bátya; 3. Kiss család Bezdán; 4. holtversenyben Mohai Tibor Érsekcsanád, Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. (biopaprika) és Lacikonyha Magyarország Kft. Békéscsaba (Lacikonyha Csemege fűszerpaprika). A mezőny gyengébb felében végzett egyebek között a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. a Chili Trade Kft. Bátya; a Szegedi Paprika Zrt. (Szegedi paprika OEM) és a Kotányi Szegedi paprika.

Ez a cikk megjelent a Magyar Nemzetben 2015. 09. 15.-én.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »