Lesújt a munkakerülőkre a törvény – Muszáj lesz dolgozni

Lesújt a munkakerülőkre a törvény – Muszáj lesz dolgozni

Egy júliusi törvénymódosítás következtében az eddigi gyakorlattal szakítva már október 22-től érvénybe lépett az az előírás, hogy aki visszautasítja a felajánlott munkahelyet, illetve a munkaügyi hivatal szakképző tanfolyamain való részvételt, egy évre elveszíti jogát a szociális segélyhez – közölte Kelemen Tibor, a Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal havi sajtótájékoztatóján.

Így kihúzzák a talajt azok lába alól, akik néha valós, néha mondvacsinált okokra hivatkozva nem állnak munkába.
2965 személy szerepel állástalanként a munkaügyi hivatal szeptemberi jegyzékében, a Kovászna megyei munkanélküliségi mutató jelenleg 3,34%, a szám csökkenőben (a legmagasabb Vaslui megyében, 8,7%, a legkisebb Ilfovban, ahol 0,6 %). 36 fiatal tanulmányait az egyetemen folytatja, néhányat közülük a Babeș–Bolyai egyetemtől kapott listák alapján azonosítottak, mint olyat, aki elfelejtette jelenteni a munkaügyi hivatalnak egyetemista státusát, a felvétel elnyerésétől fogva ugyanis nem jogosultak a támogatásra.

A közel négyezer személyből csak 421 személy kap munkanélküliségi személyt, a hivatal nem arra alapozza önmaga fenntartását, hogy támogatja a munkanélküliséget – hárította el az igazgató az esetenként felröppenő vádakat.
Szeptemberben 600 személy került a hivatal nyilvántartásába, de 700-an kiestek abból, 80-an azért, mert visszautasították a munkát, részben mert a közszállítás fejletlensége miatt nehéz, illetve megoldhatatlan nekik ingázni eldugott kis falvakból, de akár nagyobb községekből is (Feldobolyból, Baconból, a Bodzavidékről, Erősdről, Előpatakról, Gelencéről).

Hírdetés

Másrészt olyan indokkal is előhozakodnak a munkanélküliek, hogy a falu kivilágítatlan, sötét utcán munkából hazamenet akár medvével is találkozhatnak, ezt a veszélyt nem vállalják. Ez is realitás lehet, de nem szabad a végtelenségig kerülni a munkát a jelenlegi munkaerőkrízisben – vonta le a következtetést Kelemen.
Szeptemberben 300 alkalmazás történt, legnagyobb alkalmazók a nadrággyárak, a szentgyörgyi textilgyár, a Zambelli, illetve a Bertis üzlethálózat és a Kaufland.

A munkába állók közül 81-en 45 éven felüliek, 35-45 év közöttiek 48-an, 57-en 25-35 évesek, 110-en 25 éven aluliak a NEET kategóriából (akik tanulmányaikat abbahagyták, de nem is dolgoznak – a kifejezés angol rövidítése a betűszó).
845 ilyen NEET munkanélküli fiatalt tart számon a hivatal, közülük 39-en könnyen alkalmazhatók, 22-en közepesen, 530-an nehezen, 254-en pedig nagyon nehezen, mert sokan gyakorlatilag analfabéták és ódzkodnak is a számukra alkalmas munkától, másrészt objektív okaik is lehetnek (mint a közlekedési nehézségek).

Bodor Tünde / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »