Leprás, egoista és Európa-ellenes Olaszország, mert nem kér a kontinenshódítókból

Leprás, egoista és Európa-ellenes Olaszország, mert nem kér a kontinenshódítókból

Az új olasz kormány Franciaországgal, Németországgal és már Spanyolországgal is „precedens nélküli diplomáciai háborúban” áll, Giuseppe Conte olasz miniszterelnök mégis kompromisszumos javaslattal készül a brüsszeli migrációs minicsúcsra – elemezte az EU-találkozó esélyeit az olasz sajtó vasárnap.

Róma hajlandó lenne engedni a másodlagos mobilitás kérdésében, vagyis nem zárkózik el teljesen attól, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik Olaszországban léptek az unió területére, majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem kaptak menedéket. Ezért cserébe viszont az olasz kormány a dublini rendszer módosítását szorgalmazza azzal a javaslattal, hogy az Olaszországba érkező migránsokat azonnal osszák szét a tagállamok között, hogy a menekültek és a gazdasági bevándorlók azonosítása és utóbbiak esetleges kiutasítása ne egyedül Olaszországot terhelje.

A Corriere della Sera szerint a brüsszeli minicsúcs erőpróba lesz: Róma most Berlinhez közeledik, miután Párizs és Madrid is egyenes támadásba lendült a római kormánnyal szemben.

Az olasz sajtó hangsúlyozza, hogy a római kormány precedens nélküli diplomáciai háborúban áll, amivel a dél-európai migrációs útvonalra tudta irányítani az EU-országok figyelmét.

A franciák és a spanyolok is beszóltak a sáskadédelgetésbe beleunó olaszoknak

Az Emmanuel Macron és Giuseppe Conte közt nehezen megvalósult, de végül szívélyes június 15-i párizsi találkozót már elfeledtették a francia elnök kijelentései, amelyekkel az olasz populistákat a leprához hasonlította. Macron szombaton azt mondta, Olaszországot jelenleg nem fenyegeti migrációs válság.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter arrogánsnak nevezte Emmanuel Macront és felszólította, nyissa meg a francia kikötőket. Salvini a 2019-es európai parlamenti választásokra utalva kijelentette: egy éven belül Európa jelentősen meg fog változni.

Hírdetés

Pedro Sánchez spanyol kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Olaszország egoista és Európa-ellenes. Madrid korábban befogadta az Aquarius mentőhajót több mint 600 emberrel a fedélzetén, amely előtt Olaszország nem nyitotta meg kikötőit.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze Brüsszelben, hogy európai megoldásokat keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt. A minicsúcson legkevesebb 16 EU-tagország állam- és kormányfői tanácskoznak.

(MTI)

Korábban írtuk: Salvini: ha Macron szerint úgysincs komoly migrációs probléma Olaszországban, nyugodtan viheti a "menekülteket"

Salvini: a "civilek" elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzeten egyáltalán kiköthetnek Olaszországban

"Csak képeslapon fogják meglátni Olaszországot" – Salvini újabb migránstaxinak tiltotta meg a kikötést

Az Aquarius után "fasiszta nyilvánosságot" kaphat két újabb "civil" szervezet illegálishalász hajója

Olasz belügyér: a cigányokat sajnos nem toloncolhatjuk ki, de legalább megszámolhatnánk őket


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »