Lépjen végre a kormány a Tiszáért!

Lépjen végre a kormány a Tiszáért!

10 ezer tonna hulladékot és uszadékfát állítottak meg, termeltek ki és dolgoztak fel a kiskörei vízlépcsőnél.

10 ezer tonna hulladékot és uszadékfát állítottak meg, termeltek ki és dolgoztak fel a kiskörei vízlépcsőnél.

Az árvizekkel minden évben jelentős mennyiségű uszadék, szerves anyag és kommunális hulladék vonul le a Tiszán. A kiskörei vízlépcső az első olyan műszaki létesítmény, ami megállítja a szemétáradatot, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől – olvasható a Pet Kupa közleményében.

Idén minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett, a duzzasztómű felett kialakult torlasz felülete elérte a 17 ezer négyzetmétert, vastagsága helyenként meghaladta a három métert. 

Kisköre – megállj a hulladéknak! 2. rész

Hírdetés

A Kiskörei vízlépcsőt a múlt század hatvanas éveiben kezdték építeni. A szocialista gazdaságnak megbízható víztartalékokra, villamos energiára és hajózható vízi utakra volt szüksége. Az 1973-ban átadott Kiskörei vízlépcső, duzzasztómű és vízerőmű egyszerre oldotta meg ezeket a feladatokat. De a múlt század közepén senki sem gondolt arra, hogy a létesítmény egy nap hulladékgátként működik majd… A Természetfilm.hu legfrissebb minidokumentumfilmjéből kiderül, hogy torpant meg a szennyezés Kiskörén, és hogy sikerült felülkerekedni rajta. #hulladekmentestisza #zerowastetisza

Közzétette: Pet Kupa – 2019. december 11., szerda

Az öt hónapon keresztül zajló tisztítási munka után a felgyülemlett hulladék kitermelése és szétválogatása az elmúlt napokban ért véget. A kitermelt és feldolgozott fa, szerves anyag, üveg, fém és műanyag hulladék együttes tömege a vízügyi jelentések szerint közel 10 ezer tonna volt.

A Mi Hazánk Mozgalom már nyár elején megoldást sürgetett a Tisza hulladékszennyezésének felszámolására. A témában Fülöp Erik, a Mi Hazánk országgyűlési képviselői csoportjának vezető helyettese parlamenti interpellációt nyújtott be, és kérte a kormányt a környezetvédelem ügyének és természetes vizeink védelmének sokkal erőteljesebb képviseletére.

A Zöld Hazánk arra is felhívta akkor a figyelmet, hogy a teljes ökoszisztéma felborulhat a területen, mivel a szennyezés miatt a víz oxigénhiányossá válhat, ami az őshonos halállomány pusztulását idézheti elő, sőt az ilyen mértékű, tartós környezetterhelés a part és a meder visszafordíthatatlan módosulásához is vezethet.

Mivel a magyar kormány a mai napig semmilyen érdemi intézkedést nem tett, ezért a Mi Hazánk ismét felszólítja, határozott kiállással követeljék az ukrán államtól: haladéktalanul szüntessék meg azt a gyakorlatot, hogy az ország kommunális hulladékának jelentős része a Tiszába kerül és a folyó magyarországi szakaszát mérgezi.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »