Lépett a kormány, elege lett a halálos ralibalesetekből

Lépett a kormány, elege lett a halálos ralibalesetekből

Megjelent a kormány rendelete a Magyar Közlönyben, és kimondja, hogy kötelező felelősségbiztosítást kötni a gépjárműsport-rendezvényekre, valamint az azokon részt vevő versenyautókra is.

Megjelent a kormány rendelete a gépjárműsport-rendezvényekre és az azokon részt vevő gépjárművekre kötött felelősségbiztosítás szabályairól a Magyar Közlönyben.

A rendelet hatálya a gépjárművek részvételével, korlátozottan megközelíthető és körülhatárolt területen szervezett versenyre, edzésre, tesztre és bemutatóra terjed ki, és kimondja, hogy ilyen rendezvény kizárólag szervezői és a versenygépjárművekre vonatkozó felelősségbiztosítás megkötésével tartható meg, amelynek az esemény teljes időtartamára biztosítani kell a szervező, illetve a versenyző hibájából bekövetkező, harmadik félnek okozott károk megtérítését.

Hírdetés

A szerződésnek a motorsport szakágak körébe tartozó események esetében káreseményenként legalább 14 millió forint, az autósport szakágak körébe tartozóknál legalább 20 millió forint összeghatárig fedezetet kell biztosítania. A rendelet a kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba, és 60 napos türelmi időt ad a felelősségbiztosítási szerződések felülvizsgálatára.

A rendelet a sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendeletet is kiegészítette, amely szerint ha a gépjárműsport-rendezvény résztvevőinek magatartása annak biztonságos megtartását veszélyezteti – különösen, ha azt a nézők egy része a nézők elől elzárt területről kísérli meg figyelemmel kísérni –, és magatartásukat felszólítás ellenére sem szüntetik meg, a szervező köteles az eseményt a további felszólítás eredményessége érdekében felfüggeszteni, vagy ha az eredményre nem vezet, befejezetté nyilvánítani.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, március 24-én tömegszerencsétlenség történt az Esztergom–Nyergesújfalu ralifutamon, amikor egy autó csapódott a nézők közé. A tömegbalesetben öten meghaltak és sokan megsérültek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »