Lényeges hírt kaptak, akik ezután spórolnának napelemes rendszerrel

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A bejelentés szerint januártól nemcsak az újonnan telepített, hanem a régebbi napelemes rendszerek is havi elszámolásra állnak át. A miniszter azt is közölte, hogy szeptemberben közzéteszik, hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban. A bejelentés alapján a korábbi napelemes rendszerek is átállnak havi elszámolásra január 1-től. Ez azt jelenti, hogy a feltelepítéstől számított tíz évig élvezhető szaldóelszámolás megszűnik, és helyette havi elszámolás lép. Aki újonnan száll be a rendszerbe, annak már bruttó elszámolás lesz. Lantos Csaba azt is elmondta, hogy szeptemberben kijönnek azzal, hogy hol lehet újra napelemeket telepíteni az országban. A gyorsan növekedő napelempark miatt voltak korlátozások, de a hálózat fejlesztése miatt ezek a korlátozások enyhülnek. Az Energiaügyi Minisztérium és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) már korábban is utaltak ezekre a változásokra.

A MEKH tavaly novemberi rendelete is arra utalt, hogy január 1-jével mindenkit átraknak havi szaldóba. Az EU előírása alapján 2024. január 1-jével bruttó elszámolásra kell átállni. Ezt az átállást az EU a fogyasztóknak előnyös, de az áramhálózatot potenciálisan túlterhelő éves szaldó helyett írta elő.

Hírdetés

A bejelentés nem tartalmazott sok újdonságot, de megerősítette a korábban már sejtett változásokat, és így a napelemes rendszerek tulajdonosai most már tisztább képet kaphatnak a jövőbeni kilátásokról. Az energiaügyi miniszter bejelentése tehát nemcsak a napelemes rendszerek jövőjét, hanem az ország energiastratégiáját is befolyásolja.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »