Lenka Poláčková az első szlovák nő, aki oxigén nélkül hódította meg az Everestet

Lenka Poláčková az első szlovák nő, aki oxigén nélkül hódította meg az Everestet

Lenka Poláčková ultratrail futó az első szlovák nő, aki kedden megmászta a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet kiegészítő oxigén használata nélkül – tájékoztatott az Instagram közösségi oldalon található profilja.

Mindez kilenc nappal azután történt, hogy Lucia Janičová hegymászó az első szlovák nőként mászta meg a Mount Everestet. Az 8848 méteres csúcsot a nepáli oldalról a déli úton érte el, de oxigén segítségével.

Lucia Janičová az első szlovák nő, akinek sikerült megmásznia a Mount Everestet

Poláčkovát férje, Jan Poláček kísérte fel a csúcsra, ő azonban segédoxigént használt, valamint a tapasztalt serpák Prakas és Sona. Most mindannyiukra az ereszkedés folyamata vár.

Hírdetés

 „A visszaút az alaptáborba több napig tart. Mindenki drukkoljon nekünk. Azonnal jelentkezünk, amint biztonságban leszünk együtt az alaptáborban” – áll Poláčková Instagram-profiljában.

Poláčková az Instagramon azt írta, hogy két nappal azelőtt érte el a 7900 méteres tengerszint feletti magasságot, hogy Janičová meghódította a hegyet. „Igen, ha akartam volna, tegnap a South Colból (a Mount Everest és a Lhoce-csúcs közötti nyeregből – TASR megjegyzés) fel tudtam volna menni a csúcsra oxigénnel, de nekem nem erről szól az Everestre való feljutás” – írta akkor, mondván, hogy inkább pihen, és megvárja az optimális napot a mászáshoz.

Lenka Poláčková színésznőként és műsorvezetőként kezdte pályafutását, később teljes mértékben a kihívásokkal teli futásnak, különösen az ultratrailnek kötelezte el magát. Mint a honlapján megjegyzi, kétszer futotta körbe Szlovákiát, a Pireneusokat, az amerikai Colorado államot a Sziklás-hegységekkel, illetve 2000 kilométert az egész Alpokon. Emellett száz kilométeres vagy száz mérföldes versenyeket is teljesített.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »