Lenin beismerte: Isten a győző, ő meg a vesztes

No de hagyjuk már Lenint! – mondhatnók. Csakhogy, ha látjuk, minő felháborodást vált ki, ha egy keresztény, pláne főpap, az élet védelmében megszólal (mint Veres András püspök a lombikbébi-program ellen), nem árt látnunk, mit szólt valójában az ateizmus egyik leghangosabb huszadik századi képviselője a vallás mibenlétéhez.

„A vallási ideál mindenek fölöttiségét még az istengyűlölet legfanatikusabb hirdetője, Lenin is elismerte. Még genfi újságíró korában megismerkedett egy ugyancsak újságíró pappal. Mikor Lenin Szovjetoroszország diktátora lett, ez a pap diplomata útlevéllel felkereste őt a Kremlben. Elbeszélgettek. Közben a pap felvetette a kérdést: Mit gondol Lenin: a világnézetek harcában ki marad a győztes? Ezt a választ kapta:

Hírdetés

„A kapitalizmust és a hazaszeretet előítéleteit le fogjuk győzni, de attól félek, hogy a vallás elleni harcban Róma győz. Ezt az aggodalmat meg is okolom. Mi a kommunizmusban olyan ideált állítunk az emberek szeme elé, amelynek megvalósíthatatlansága előbb-utóbb kitűnik s akkor tömegeink elfordulnak tőlünk: ahhoz azonban, hogy a vallás ideáljai összedőljenek, előbb meg kell halni, mert azok az ideálok az egész földi életen át elkísérik az embereket s ha léteznek, csak a halál után szemlélhetők.” Íme a hitetlenség elismerése a vallásról.”

(Hütter Lajos hittanár beszéde: A leányok vallásos nevelése. Az „Isteni Szeretet Leányai” Társulatának vezetése alatt álló Szent Margit Nevelőintézet kisdedóvójának és elemi népiskolájának évkönyve az 1938-1939. iskolai évről. Budapest, 1939. Don Bosco Nyomda (Rákospalota), 6. old.)

Nehéz megszólalni ezek után ugyebár. Az oly sokáig a „népéért élő hős” üzenete tehát ennyi: Isten a győző, ő meg a vesztes. Van még kérdés ezután?


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »