Lengyelországban iskolalátogatáshoz kötik a családtámogatások kifizetését az ukránok számára

Az ukrán menekültek szeptembertől csak akkor részesülhetnek a lengyel családtámogatási rendszer juttatásaiból, ha gyermekeik eleget tesznek az iskolalátogatási kötelezettségnek – erősítette meg szerdán Joanna Mucha oktatásügyi miniszterhelyettes.

Lengyelországban egy gyermek után havi 800 zloty (mintegy 73 ezer forint) támogatás jár. A járulék iskolalátogatáshoz kötése egyik eleme a háború elől menekülő ukrán állampolgárokról szóló törvény módosításának. A jogszabályt a parlament mindkét háza már jóváhagyta, Andrzej Duda elnök pedig hétfőn aláírta.

Mucha szerdai sajtókonferenciáján felidézte: 2022-ben az ukrajnai háború első három hónapjában 3 millió ukrán menekült érkezett Lengyelországba, 43 százalékuk 17 év alatti kiskorú volt. Arról, hogy hány akkori ukrán menekült maradt Lengyelországban, nincsenek pontos adatok, az viszont tudvalévő, hogy a lengyelországi iskolákban jelenleg 145 ezer ukrán gyermek tanul, óvodába pedig 34 ezren járnak – tette hozzá.

A Lengyelországban tartózkodó, de iskolába nem járó ukrán gyermekek számát 75 ezerre becsülik – közölte Mucha. Megítélése szerint ennek egyik oka az lehet, hogy az anyák gyors hazatérésre számítanak, több tízezer tanuló pedig feltehetőleg távoktatás formájában az ukrán oktatási rendszerben vesz részt, az ő képzésük viszont ellenőrizhetetlen.

Hírdetés

A miniszterhelyettes közölte: az iskolalátogatási kötelezettségről egyeztettek az ukrán féllel, Ukrajnában szeptembertől megszüntetik a távoktatást.

"Nem akarjuk ‘lengyelesíteni’ az ukrán gyermekeket, azt akarjuk, hogy megőrizzék identitásukat" – húzta alá Mucha. Megerősítette: az ukrán tanulók számára 36 hónapon keresztül plusz heti négy lengyel nyelvórát biztosítanak. Eddig a lengyel iskolákba járó ukrán gyermekek heti 6 órában, 24 hónapon keresztül tanulhatták a lengyel nyelvet, a tanítók azonban Mucha szerint jelezték: a gyermekek túl vannak terhelve.

Mucha megígérte: a lengyel iskolákban továbbra is alkalmaznak ukrán pszichológusokat, és az önkormányzatoknak felajánlják "kultúraközi asszisztensek" bevonásának támogatását is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »