Lengyelország több mint 200 harckocsit küldött Ukrajnának

Lengyelország több mint 200 harckocsit küldött Ukrajnának

Lengyelország több mint 200 darab T-72-es típusú harckocsit küldött Ukrajnának – közölte a  lengyel rádió IAR hírügynöksége kormányzati forrásokra hivatkozva. Ez a szám két dandárnyi erőnek felel meg.

Varsó az orosz-ukrán háború február végi kezdete óta mintegy 7 millárd złoty, azaz 1,5 milliárd euró értékben támogatta keleti szomszédját katonailag – erősítette meg Andrzej Duda elnök a hét elején.

Hírdetés

Ebben a tételben benne van több mint 200 darab T-72-es harckocsi, több tucat gyalogsági harcjármű és ismeretlen számú 2S1 Carnation önjáró tarack is – jelentette pénteken az IAR hírügynökség, hozzátéve: Lengyelország más katonai eszközöket is szállított, többek között drónokat, Grad rakétatüzérséget és „Piorun” („villámcsapás”) típusú hordozható föld-levegő légvédelmi rakétákat. Meg nem erősített sajtóértesülések szerint az ukrán hadsereg sikerrel használja a Piorun rakétákat az orosz helikopterek lelövésére.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök még hétfőn közölte, hogy Varsó tankokat szállított Ukrajnának, további részleteket ugyanakkor nem árult el. Kormányzati források azonban pénteken azt közölték az IAR hírügynökséggel, hogy 200 darab T-72-esről van szó.

Körkép.sk via Polskieradio


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »