Lengyelország nem fogadhatja be az erőszakkal átirányított migránsokat

Lengyelország nem fogadhatja be az erőszakkal átirányított migránsokat

Nem lehet befogadni azokat a migránsokat, akiket akaratuk ellenére irányítottak át Lengyelországba – szögezte le Andrzej Duda lengyel elnök, reagálva az Európai Bizottság e héten bemutatott migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjára.

A TVP Info közszolgálati hírtelevízió péntek esti híradóját követő interjúban Duda azt mondta: a lengyelek hajlandóak segíteni azoknak, akik az országba saját akaratukból érkeznek, és segítségre szorulnak.

Hírdetés

Az Európai Uniónak „semmilyen diktátuma soha nem kényszerítheti a tagállamokat az ilyen lépésre”– jelentette ki a lengyel elnök, utalva feltehetőleg a javasolt javaslatcsomagban szereplő szolidaritási mechanizmusra.

Duda egyetértését fejezte ki Andrej Babiš cseh kormányfő előző nap Brüsszelben megfogalmazott állásfoglalásával, miszerint a menekülteknek segítséget kell nyújtani a származási országukhoz minél közelebbi helyeken.

A műsorvezető azzal kapcsolatban is kérdezte az államfőt, hogy a Babišsal, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös sajtóértekezleten Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: „hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi”.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »