Lengyelország egyelőre nem kap több dél-korai K2 harckocsit

Lengyelország egyelőre nem kap több dél-korai K2 harckocsit

A korábbi bejelentésekkel ellentétben a közeljövőben biztosan nem írják alá a Lengyelországnak szánt további dél-koreai K2 harckocsik szállításáról szóló szerződést – írja a „Rzeczpospolita” lengyel napilap nyomán a Lengyel Közszolgálati Rádió. Sőt mi több: a harckocsik lengyelországi gyártásának tervei is bizonytalanok.

A „Rzeczpospolita”azt írja, hogy Władysław Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter korábbi nyilatkozatai ellenére Korea nem fog szerződést kötni Lengyelországgal szeptemberben. A késedelem elsősorban a szerződés finanszírozásával kapcsolatos kérdésekből ered, méghozzá lengyel részről.

Hírdetés

Ezen a héten két napot töltött Varsóban egy koreai küldöttség, hogy tárgyalásokat folytasson a fegyverkezési ügynökséggel. Azonban Kosiniak-Kamysz állítása ellenére, miszerint az ebből a tranzakcióból származó harckocsikat Lengyelországban fogják gyártani, most úgy tűnik, hogy ez nem valószínű, hogy megtörténik.

A „Rzeczpospolita” szerint a 180 darab K2 harckocsira vonatkozó szerződés aláírásának legvalószínűbb új időpontja 2024 vége lehet. Az újság megjegyzi továbbá, hogy továbbra sincs egyértelmű válasz arra, hogy mikor és milyen feltételekkel kerülhet sor további szerződések aláírására a keretmegállapodás végrehajtása érdekében, amely eredetileg 1000 harckocsi beszerzését írta elő. A Dél-Koreával kötött keretmegállapodást 2022 júliusában írt alá Mariusz Błaszczak akkori védelmi miniszter. Eszerint a tankok közül 500 darabot Lengyelországban terveztek gyártani.

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »