„Lengyelország bosszút fog állni Európán”

PROJECT SYNDICATE

Az EU közeli jövőjére nézve tényleg (jólesően) hátborzongató tartalmú cikket közöl egy lengyel szerzőtől George Soros kedvenc publikálási portálja, amelyből Orbán Viktor Kaczynski pártelnökkel történt összehasonlításban a jobbik változatként kerül ki.  /Eddig a magyar miniszterelnököt bárkivel összehasonlítva mindig ő jött ki rosszabbul, úgyhogy úttörő cikk – noha igazán nem Orbán-barát a szerző./  

A szerző Slawomir Sierakowski, a Krytyka Polityczna lengyel mozgalom alapítója, és a varsói Felsőfokú Tanulmányok Intézetének igazgatója.

A fentebb idézett címmel ellátott cikk azzal kezdődik, hogy eddig sok uniós vezető politikus úgy gondolta, hogy Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország tényleges vezetője olyanfajta politikus, mint Orbán Viktor vagy valamilyen nyugati populista.

De azóta, amióta a lengyel politikusnak nem sikerült blokkolnia Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács élén, már látszik, hogy messze nem ez a helyzet.

Európa megízlelhette a lengyel politikai kultúrát, amely hosszú időn át a körül forgott, hogy „megpróbáljanak feltartóztatni egy őrültet”.  Ezt próbálta Aleksander Kwasniewski elnökként megtenni, és ugyanez volt az igyekezete Donald Tusknak Lengyelország miniszterelnökeként. De most a feladat a lengyel ellenzéké és Európáé, írja a szerző.

Ezután ismerteti, miként akarta zsigerből megakadályozni Kaczynski Tusk újraválasztását Brüsszelben és ezt írja: „Szemben Orbánnal, aki ’illiberalizmusában’ partnere, Kaczynski paranoid fanatikus, nem pedig cinikus opportunista.

Hírdetés

Kaczynskit, írja a szerző, teljesen felesleges racionálisan elemezni. Őt a „halálösztön” hajtja és működésmódja ellenfelei megtámadása, várni a visszacsapásra, majd lecsapni rá teljes erővel.

A hosszabb cikk lényege: Kaczynski most mindent meg fog tenni, hogy az egész Európai Unió munkáját ott gáncsolja és blokkolja, ahol tudja, fütyülve a következményekre.

Kaczynski ráadásul szó szerint le akarja tartóztatni Tuskot. El is mondta Merkelnek, hogy ki akarnak adni letartóztatási parancsot ellene. Ami abszurdnak tűnik, de valóság. Kaczynski addig nem fog nyugodni, ameddig Tuskot nem látja börtönben.

Az EU-val meginduló harc vége nagyon könnyen lehet egy Polexit, azaz Lengyelország kilépése az Unióból.  Az EU-nak csak az lehet a válasza, hogy a döntéseinél nem a vétót használja, hanem a kettős többséget.

Lengyelország azt is be fogja látni, hogy az EU és a NATO nélkül semmire nem megy és Oroszország szatrapájává válhat. Ezt pedig nem fogja hagyni, hogy megtörténjen.

 

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »