Lengyel–magyar „vétókoalíció” készül?

Lengyel–magyar „vétókoalíció” készül?

Német elemzők szerint a magyar és a lengyel kormány azt tervezi, hogy megvétóznak minden vizsgálatot, amit az EU indítana a másik ország ellen. Jelenleg a lengyel intézkedések miatt terveznek válaszlépéseket Brüsszelben, de a varsói vezetés szerint a jogállamiság nincs veszélyben. A Hír TV-nek nyilatkozó lengyel képviselő szerint az Alkotmánybíróság tagjait azért akarják lecserélni a saját embereikre, mert az jót tenne a demokráciának.

Személyesen védi meg a lengyel kormány reformjait a miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Beata Szydlo kormányát a jogállamiság felszámolásával vádolják. Az alkotmánybíróságot a saját embereikkel töltenék fel, és a közmédiát is politikai irányítás alá vonták. Egy kormánypárti EP-képviselő szerint az intézkedések épphogy védik a demokráciát és nem veszélyeztetik.

„Minket meg kellene dicsérnie az Európai Bizottságnak, hiszen képesek voltunk az Alkotmánybíróságban politikailag nagyobb egyensúlyt teremteni. Nem pedig szemrehányást kellene kapnunk azért, mert megelőztük, hogy egy párt uralja a kinevezéseket az Alkotmánybíróságban” – mondta Ryaszard Legutko, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság párt európai parlamenti képviselője.

Hírdetés

Az Európai Bizottság múlt héten jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak a lengyel jogállamisággal kapcsolatban. Február végéig várnak írásos választ Varsóból, hogy mik a kormány tervei, és márciusban döntenek arról, hogy milyen eljárás indul a lengyelek ellen.

Német elemzések szerint az új lengyel–magyar szövetség lényege, hogy mindkét ország megvétózza majd a másik ellen tervezett brüsszeli eljárásokat, így egyik kormányt se lehet majd elmarasztalni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »