Lengyel hadsereg: nem provokáció, hanem alkotmányos feladat a balti-tengeri aktivitás

A lengyel hadsereg visszautasította csütörtökön az Északi Áramlat-2 gázvezeték építését irányító vállalat vádjait, amelyek szerint hadihajói és repülőgépei veszélyeztetik a vezeték építését Dánia kizárólagos gazdasági övezetében.

A lengyel hadsereg a Twitteren megjelent közleményében azt írta, hogy a lengyel haditengerészet "semmilyen provokatív tevékenységet nem végez, és a nemzetközi joggal összhangban teljesíti alkotmányos feladatait". Az M-28B Bryza típusú repülőgépek rendszeresen hajtanak végre járőröző és felderítő repüléseket a Balti-tenger felett – áll a közleményben.

Hírdetés

A gázvezeték-projektet irányító Nord Stream 2 AG vállalat csütörtökön közölte, hogy lengyel hadihajók tengeralattjárók és repülőgépek, valamint polgári hajók is veszélyeztetik Dánia kizárólagos gazdasági övezetében az Északi Áramlat-2 építését. A vállalat szerint rendszeres, kitervelt provokációkról van szó, amelyek célja a csőfektetés befejezésének megakadályozása a Balti-tengerben. Andrej Minyin, a Nord Stream 2 AG kingiszeppi (volt jamburgi) leányvállalatának vezetője szerint a repülők alacsonyan szállnak, a hajók pedig behatolnak az építési területre. Ez szerinte balesethez, a vezeték megsérüléséhez vezethet.

A 95 százalékban már elkészült Északi Áramlat-2 gázvezeték 9,5 milliárd eurós orosz-európai projekt, amellyel két új, évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat földgázvezeték. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart, hosszúsága mintegy 1200 kilométer. Lengyelország mellett az Egyesült Államok, a három balti állam és Ukrajna is ellenzi a gázvezeték építését.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »