Lengyel András művei a Ludwig Múzeumban

Lengyel András művei a Ludwig Múzeumban

Lengyel András, a magyar neoavantgárd második generációja jeles alakjának eddigi pályafutását tekinti át a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum új kiállítása, amely …minden fent van a felhőben… címmel péntektől látható.

Hírdetés

Költőpénz 1 József Attila című nyomatok Lengyel András …minden fent van a felhőben… című kiállításának sajtóbemutatóján a Ludwig Múzeumban 2023. február 1-jén. Lengyel András, a magyar neoavantgárd második generációja jeles alakjának eddigi pályafutását tekinti át a mostani tárlat, amely február 3-tól május 28-ig látható a Ludwig Múzeum első emeletén. MTI/Szigetváry Zsolt

Lengyel András a hetvenes évek elejétől „gyűjti a felhőket”, életfelfogásában és munkájában a szemlélődés vált alapvető magatartássá. A tárlat segítségével végigkövethető az a folyamat, melynek során a Fluxusból és a konceptuális művészetből kibomló életmű az akción, a fotóalapú sokszorosított grafikán, a Mail Arton és a festészeten keresztül teljesedett ki a posztmodernben – mondta el a tárlat szerdai sajtóbemutatóján Üveges Krisztina kurátor.
   
Mint felidézte, Lengyel András pályája a magyar neoavantgárd második generációjának, a hetvenes évek képzőművészetében nagy szerepet játszó Rózsa-kör alapító tagjaként indult. Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon kezdte, majd harmadévtől a Grafika Tanszéken tanult tovább.
   
Fiktív Felhőmúzeumát 1982-ben alapította meg. Legfontosabb motívumaiban – mint a felhő, a háromszög és a könyv – összekapcsolódik érdeklődése a tudomány iránt és nyitottsága a természetfelettire, az ezotériára – emelte ki a kurátor.
   
Pályafutása során ezek a motívumok átvándoroltak a sokszorosított grafika területére, majd megtalálták helyüket fotókon, akciókban vagy installációk részeként, hogy későbbi korszakában ismét festményeken bukkanjanak elő.
   
Üveges Krisztina elmondása szerint Lengyel András műalkotásai a maguk játékos és szellemes módján azt üzenik, hogy minden lehet művészet, a csempedarab és a neoncső is, amennyiben segítik a néző szemlélődését, elmélyülését.
   
Mint hozzátette, a paletta emlékmű, a bolygófestmények, a koponya kaleidoszkóp, a bodobácsos póló, a sajtófelhő, a galaktikus lobogó, a könyvespolcképek és Lengyel András összes többi alkotása is arra ösztönzik a látogatót, hogy a természet és a világ jelenségeit érzékeljék egyetlen entitásként.
   
A …minden fent van a felhőben… című kiállítás péntektől május 28-ig látható a Ludwig Múzeum első emeletén.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »