Lendvai: az egész ország Ózddá válhat, a Jobbik lehet a kormányváltó erő, az MSZP már nem érdekes, nem alternatíva

Lendvai: az egész ország Ózddá válhat, a Jobbik lehet a kormányváltó erő, az MSZP már nem érdekes, nem alternatíva

Ózd az MSZP szégyene, Pásztor Albert miskolci jelölése erkölcsi hiba, Falus Ferenc kiválasztása szerencsétlenkedés, az MSZP kezd érdektelenné válni. Ezeket véletlenül sem egy jobboldali politikus állította, hanem Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök, aki bár tavasz óta visszavonult, most mégsem fogta vissza magát egy esti beszélgetésen. Tóbiástól Szanyiig mindenki kapott egy-egy maflást a baloldalon – írja beszámolójában az Index.

Lendvai a Belvárosi Liberális Klub zsidóinál járt szerda este, ahol a közelmúlt szinte összes MSZP-t érintő konfliktusáról elmondta a véleményét, nem titkolva, hogy elég lesújtó a véleménye az elmúlt időszak szocialista teljesítményéről, és nem látja biztatóan az MSZP mai helyzetét, pláne a jövőjét. (A Belvárosi Liberális Klub egy egykori SZDSZ-esekből verbuválódott, ma a Fodor-féle Magyar Liberális Pártot támogató parányi kártékony társaság. Most is alig néhányan lézengtek a teremben.)

Maga a beszélgetés címe is eléggé provokatívra sikeredett: „25 éves az MSZP. De lesz-e 26?”, és Lendvai őszintén végig is ment a problémákon, és senkit nem kímélt.

Hosszan kitért például arra, hogy vasárnap a Jobbik kétharmados győzelmet aratott az egykor szocialista bástyának tekintett Ózdon, „méghozzá a szocialista szavazók hathatós támogatásával”. Lendvai nem kertelt: „szégyen, hogy az ózdiak nem gondolhattak ránk mint alternatívára”. Lendvai szerint az ózdiak a Fidesz akarták „képen csapni”, de „beleestek a Jobbik karjaiba”. Ha a baloldalt gondolták volna esélyesebbnek, akkor az MSZP-re szavaztak volna. De nem gondolták, mert szerinte a baloldal is a rendszer részének látszik. „Nem látják, hogy alternatíva vagyunk” – fogalmazott Lendvai, és ezt úgy világította meg, hogy az emberek – jogosan, jogtalanul – azt gondolják, hogy ha az MSZP kerülne kormányra, semmi nem változna érdemben, csak a miniszterek nevei.

Az MSZP elnökének megvolt a véleménye Pásztor Albert miskolci polgármester-jelöltté választásáról is: „erkölcsi hiba! Azt kell mondanom, önfeladás történt.” Mivel a DK-s Vágó István erre felmorgott, Lendvai jobban belement a dologba. „Vágó Pistára nézve mondom, nem gondolom, hogy Pásztor fasiszta, nem üldözi a cigányokat, de hülyeségeket mond róla”. Lendvai szerint a pártvezetés hibázott, hogy ebbe az ügybe nem szólt bele, most pedig bebizonyosodott végleg, hogy „nem út a Jobbikkal versenyezni a cigányellenességben, a cigányintegráció felkarolása az egyetlen út”. Nem érdemes Jobbikot játszani, mert „a Jobbikban a Jobbik a legjobb”.

„Nincs rá racionális magyarázatom” – kezdte Lendvai, amikor kitért arra, hogy Szanyi Tibor gój motorosokat utaztatott Brüsszelbe. Már azt sem érti, hogy lehetett fogadást kötni ilyen emberekkel. „Filmszakadás kellett hogy legyen nála – már ahhoz is, az kell, hogy a gój motorosokkal szóba álljon az ember” – közölte. Elárulta, hogy mérgében felhívta Szanyit, aki nem vette fel a telefont, többet pedig nem hívta. Azóta sem. Szerinte az MSZP elnökségének fel kellett volna szólítani, hogy „Tibor, gyere haza”, bár látja a veszélyeit annak is, hogy nem jár jól a párt azzal sem, ha Szanyi megmakacsolja magát, és a nem épp vastag 2 fős MSZP-s EP-küldöttség egy főre apad.

Hírdetés

A főpolgármester-jelölt kiválasztásra, majd Falus Ferenc visszaléptetésére is kitért Lendvai: „szerencsétlenkedés történt, az Együtt-PM hibás alapgondolata alapján.” Itt a koordinált jelölésre célzott, amelyet Szigetváriék erőltettek a nyáron. Szerinte hiba volt nem látni, hogy ha Falus „politikai zseni lett volna”, a szocialista szavazóknak akkor is probléma lett volna, hogy nincs ott a szegfű a szavazólapon.

De kapott egy maflást Tóbiás József is. Szerinte rossz lépés volt a pártelnöktől, hogy nem állt be Bokros Lajos mögé. Szerinte szomorú, hogy „nem volt baloldali jelölt, de demokrata jelölt volt”, így Bokrosra „nyugodt szívvel be lehetett húzni az ikszet”. „Ha ló nincs, a szamár is jó” – írta le a helyzetet.

Lendvai szerint az MSZP-nek szembe kell néznie azzal, hogy nehezen elképzelhető, hogy valaha is 50 százalék fölé megy egy választáson. Vagyis össze kell fogni. Viszont a helyzet most már az eddigieknél is nehezebb, mert nem három-négy baloldali párt megegyezéséről van szó. Be kell látni Lendvai szerint, hogy új szerveződésre, új politikára van szükség. Az emberek már annyira nem törődnek az MSZP-vel, hogy a mostani netadós tüntetésekről „már ki sem utálják” őket, „Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni”. Lendvai elég rezignáltan mondta ki az este szocialisták számára legmegrendítőbb mondatát: „eljutottunk oda, hogy a világ nélkülünk folyik. Nem vagyunk érdekesek.”

Az MSZP megszűnésétől ennek ellenére nem tart. Mivel „a pártok nehezen születnek, nehezen halnak meg”. Vagyis Lendvai szerint simán lesz 26, sőt 30 éves is az MSZP, de komolyan tartani kell attól, hogy nem lesz váltó erő. Hasonlóan a lengyelországi példához, elképzelhetőnek tartja, hogy két jobboldali párt vetélkedik a kormányzásért, az MSZP pedig 10-15 százalékkal hátul kullog. „Az igazi kérdés, hogy egy nagy Ózddá válik-e az ország” – foglalta össze röviden. Szerinte előbb vagy utóbb lesz kormányváltó hangulat, „és az a kérdés, hogy a kormányváltó hangulat merre indul: a Jobbik felé vagy a mi irányukba”. Pártjának küzdenie kell, hogy a váltóerő ő legyen, ne pedig a Jobbik.

Lendvai arról is beszélt azért, mit kéne tenni, hogy ne süllyedjen az MSZP a teljesen érdektelenségbe. Szerinte nem kormányprogramon kell törni a szocialista fejeket, hanem ellenzéki programon, hogy mit csináljanak 2018-ig. Az MSZP politikájába be kell építeni az internetet, mert „az internet a világ”, és tűrhetetlennek tartja, hogy „a Jobbik politikájában bezzeg benne van, az Isten verje meg”.

Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy az önkormányzati választáson miért csak egy-egy polgármester-jelölt volt Tiszaeszláron és Ásotthalomban, és az is jobbikos. „Nem tudatos politika volt senkit sem indítani. Rossz szervezeti állapotot tükröz, ami tarthatatlan. Nem lenne szabad hagyni, hogy egy jobbikos egypártrendszer nyújtsa a kínálatot. Persze, egy kistelepülésen nem könnyű egy eleve vesztes jelöltet állítani. Ez magyarázat, de nem mentség” – mondta. Arra hívta föl a figyelmet, hogy a kistelepüléseken a Jobbik helyi szociális rendszereket tart fönn, például aktivistái „kerítést szerelnek” – azaz a párt jelen van a kisemberek mindennapi életében. „Az halál, hogy miközben a civilnek tüntetnek, a Jobbik szereli a kertkaput, mi unalmas taggyűlésen vitatkozunk” – mondta az MSZP volt elnöke.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »