Lemondott Nigel Farage az euroszkeptikusok vezetője – a választási rendszer sajátossága miatt

Lemondott Nigel Farage az euroszkeptikusok vezetője – a választási rendszer sajátossága miatt

Egyértelműen a UKIP volt az a párt a tegnapi brit választásokon, akiknek itthonról, hazafiaknak érdemes volt szorítani. Bár, a kormányra kerülésre esélyük sem volt a támogatottságukat a különböző közvéleménykutató cégek a konzervatívok felére mérték, mégis reméltük, hogy minnél nagyobb számban lesznek jelen a brit törvényhozásban, és helyes irányba terelgetik az országukat, és ezzel példát mutatva az unió más országainak is.

Bár a UKIP jelentősnek mondható szavazat mennyiséget söpört be a tegnap – összesen több, mint 3,7 millió szavazatot, a szavazatok 13%-át – mégis csak egy mandátumhoz jutottak. És vezetőjük Nigel Farage nem tudott nyerni egyéniben, ezért, ígéretéhez hűen lemondott a párt elnökségéről.

Ilyenkor azért eszembe jutnak a demokrácia miatt siránkozók szavai, és hogy Orbánék átszabták a választási rendszert úgy, hogy ne lehessen őket leváltani, de vajon a briteknél mit mondanának, amikor egy 13%-os pártnak egy képviselői hely jutna.

Hírdetés

Farage-al együtt további három párt vezetője, a Liberális demokraták, és a Munkáspárt elnöke is lemondott a választási eredmények után.

Tarolt viszont a skót függetlenségi párt az SNP akik kevesebb, mint másfél millió szavazattal 56 székhez jutottak a brit parlament alsóházában.

Így a végére azért emlékezzünk meg Nigel Farage drága, de annál hatásosabb beszédéről az EP-ben:


Forrás:nemzeti.net