Lemondott az olasz miniszterelnök a súlyos vereség után

Lemondott az olasz miniszterelnök a súlyos vereség után

Bejelentette lemondását Matteo Renzi miután az olasz szavazók többsége nemmel szavazott alkotmányos reformterveire a vasárnapi népszavazáson az urnazárást követően közzétett exit poll felmérések szerint.

A megbukott kormányfő azt mondta, már hétfőn benyújtja lemondását Sergio Mattarella államfőnek.

A belügyminisztérium által közölt adatok és a közvélemény-kutatók becslései szerint a választók 60 százaléka elutasította a kormány alkotmányos reformterveit – többek közt a szenátus létszámának és hatáskörének csökkentéséről, és csak 39-40 százalék szavazott rájuk. Ez az exit poll felmérésekben jelzettnél is nagyobb különbség.

A részvétel a belügyminisztérium tájékoztatása szerint csaknem 70 százalékos volt, hivatalos eredmények hétfőre virradóra várhatók. Az urnákat reggel hét órakor nyitották meg. A szavazásra jogosult olaszok este 11 óráig voksolhattak. A szavazatok összeszámlálása ez után kezdődött.

Az olaszoknak egy hosszú és összetett kérdésre kellet igennel vagy nemmel válaszolni: ha az igenek győznek, az alkotmányos reformok életbe lépnek, ha a nem szavazatok lesznek többségben, az olaszok elutasítják a Matteo Renzi vezette kormány szorgalmazta reformokat. Ebben az esetben Matteo Renzi – korábbi bejelentése szerint – benyújtja lemondását.

Hírdetés

Az ellenzéki pártok vezetői azonnali lemondásra szólították fel a kormányfőt. “Renzi menni fog, és vele együtt a befolyásos lobbik is, amelyek szintén vereséget szenvedtek” – mondta Renato Brunetta, a volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártjának parlamenti vezetője.

Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezére kijelentette: Renzinek “perceken belül” le kell mondania. A politikus egyben előre hozott választásokat sürgetett.

A reformterveket elutasító baloldali 5 Csillag mozgalom egyelőre nem kommentálta az eredményeket.

MTI

The post Lemondott az olasz miniszterelnök a súlyos vereség után appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »