Lemondott a Új-Dél-Wales miniszterelnök asszonya, mert korrupciógyanús politikussal volt titkos viszonya

Bejelentette lemondását pénteken Új-Dél-Wales ausztrál állam miniszterelnöke, miután az állam korrupcióellenes bizottsága (ICAC) közbizalommal való visszaélés gyanújával vizsgálatot indított ellene.

Gladys Berejiklian a koronavírus-járvány okozta nehézségekre utalva leszögezte, hogy az ICAC "a lehető legrosszabb pillanatban" indított vizsgálatot. Kiemelte, hogy mindig a legnagyobb feddhetetlenséggel járt el, döntését viszont azzal indokolta, hogy az állam nehéz időket él át, ezért fontos, hogy az embereknek szemernyi kétségük se legyen vezetőikkel kapcsolatban.

Azt tanácsolta ugyanakkor minisztereinek, hogy amennyiben hasonló vizsgálat indulna ellenük, ne engedjenek a nyomásnak.

Az ICAC azt követően kezdeményezett vizsgálatot Berejiklian ellen, hogy kiderült, titokban viszonyt folytatott egy Kínához köthető, korrupciós ügyletek gyanújába keveredett politikussal, Daryl Maguire-rel. Berejiklian saját bevallása szerint 2015 óta állt kapcsolatban a férfival, és 2020 szeptemberében szakítottak, miután a korrupciós hatóságok őt is kihallgatták.

Hírdetés

Az ICAC október közepén tart újabb meghallgatást az ügyben.

Berejiklian az állam második vezetője, aki az ICAC vizsgálata miatt a lemondás mellett döntött: 2014-en Barry O’Farrell is távozott posztjáról, miután bebizonyosodott, hogy 3000 dollár (931 ezer forint) értékben ajándékot fogadott el.

Új-Dél-Walesben június óta küzdenek a koronavírus veszélyesebb és fertőzőbb delta variánsával. A múlt héten csökkenni kezdett a regisztrált fertőzöttek száma, miután az ott élők majdnem hetven százalékát beoltották. Az állam azonban így is a járvány egyik gócának számít az országban: pénteken 864 új fertőzöttet jelentettek és 15 halálozást.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »