Lemondott a moldovai oligarcha, már el is hagyta a Moldovai Köztársaságot

Lemondott a moldovai oligarcha, már el is hagyta a Moldovai Köztársaságot

A Moldovai Köztársaság hírei szerint péntek éjjel a Kisjenői (Chișinău) repülőtéren öt magángép szállt fel Plahotniuchoz közeli politikusokkal és családjaikkal. – írja a revista22.ro.

„A sajtóban elterjedt spekulációk miatt, amelyek az PDM elnök úgynevezett eltűnésével foglalkoznak, pontosítjuk, hogy Vlad Plahotniuc úr néhány napra elhagyta az országot, hogy meglátogassa családját.” – írta a PDM közleménye péntek éjjel.

Hírdetés

A eseményt megelőzte, hogy a Plahotniuc pártja bejelentette lemondását. A PDM pártelnöke elvált és már több éve Svájcban lakik, az Unimedia szerint birtokol a Genfi-tó mellett egy luxusvillát.
„Plahotniuc hatalmi visszaélései nem maradnak büntetlenül” – mondta Maia Sandu, a frissen kinevezett miniszterelnök. „Léteznek eszközök, amelyek segítségével ezek az emberek vissza lesznek hozva, és felelni fognak a Moldovai igazságszolgáltatás előtt” – tette hozzá a repülőgépek utasaira célozva.

Eközben az Amerikai Egyesült Államok vezetősége üdvözölte a PDM lemondását, és a demokratikusan megválasztott új moldovai koalíciós parlamentet.

Az Egyesült Államok szóvivője elmondta, hogy támogatják a Moldovai Köztársaságban zajló átalakulásokat, és „az AEÁ továbbra is figyelni fogja a moldovai folyamatokat, és kész segítően együttműködve minden moldovaival, amennyiben egy prosperáló és demokratikusabb jövőt kívánnak építeni.”
Plahoniuc lemondását vélhetően diplomáciai nyomás is sűrgette, írja a revista22, hiszen pénteken több politikust és a párt székhelyét is meglátogatták Amerikai és más diplomaták.
(revista22.ro)
Nyitókép: G4Media.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »