Lemondott a magyar főtanfelügyelő-helyettes (Marosvásárhelyi Katolikus Gimnázium)

Lemondott  a magyar főtanfelügyelő-helyettes (Marosvásárhelyi  Katolikus  Gimnázium)

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium áldatlan helyzete miatt lemondott tisztségéről Illés Ildikó, Maros megye magyar főtanfelügyelő-helyettese.

Tegnapi sajtótájékoztatóján Illés Ildikó elmondta, hogy 18 éve próbálta intézni a Maros megyei magyar nyelvű oktatás ügyeit, és a katolikus iskola újraalapításának az ismételt ellehetetlenítése késztette a lemondásra.

Az iskola harmadik megalapításának az önkormányzat által elfogadott szándéknyilatkozata szeptember 8-án egyetlen támogató szavazatot sem kapott a tanfelügyelőség igazgatótanácsában. Ezt a véleményezést azonban sem a kisebbségi oktatásért felelős oktatási államtitkár, sem a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-frakciójának a vezetője nem tartotta lényegesnek. Szerintük december végéig kell egy olyan önkormányzati határozatot hozni, amelyhez elengedhetetlen a tanfelügyelőség kedvező véleményezése.

Hírdetés

Illés Ildikó elmondta: a szeptember 8-i igazgatótanácsi ülésen nem a katolikus iskola megalapítása ellen szavazott, hanem az ellen, hogy a tanfelügyelőség a hozzájárulását adja az iskolahálózat átalakításához. Ezt a hozzájárulást azért nem tartotta indokoltnak, mert nem is kérte a helyi tanács, és a törvény sem írja elő. Úgy vélte: akkor követett volna el törvénytelenséget, ha igennel szavaz.

Megjegyezte: sokan árulónak bélyegezték emiatt. Nyomatékosította, hogy mindig kiállt a katolikus iskola ügye mellett, de ez olyan közösségi ügy, amely meghaladja a hatáskörét, amelynek a sikerre juttatásához az egész közösség csapatmunkájára van szükség. „Úgy érzem, hogy már elfogyott a levegő, és én ilyen körülmények között nem akarok részt vállalni. Továbbra is akarom az iskolát a törvény betartása mellett” – nyilatkozta a leköszönő főtanfelügyelő-helyettes.

Az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett augusztus végén immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a legfelsőbb bíróság május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületeiben folytatta a működését, és kezdte el szeptember elején az új tanévet, de ehhez a Bolyai Farkas Gimnázium biztosította számára a jogi keretet.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »